Bakan Kacır Amasya Gençlik Buluşması'nda: Uzay ve teknoloji hamlesi müjdesi verdi! Bakan Kacır Amasya Gençlik Buluşması'nda: Uzay ve teknoloji hamlesi müjdesi verdi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Denizli'deki ziyaretlerinin ardından katıldığı ‘Denizli İş Dünyası Buluşması’ toplantısında, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı ilk altı ayında yüzde 3,8 büyüdüğünü açıkladı. Yılmaz, orta ve uzun vadede büyüme hedeflerinin artarak devam edeceğini belirtti.

ENFLASYONLA MÜCADELE VE BÜYÜME HEDEFLERİ

Toplantıda iş insanlarına hitap eden Yılmaz, Türkiye’de enflasyon ve büyüme arasında bir çelişki bulunmadığını vurguladı. Yılmaz, enflasyonun düşürülmesinin büyüme ve sosyal açıdan önemli olduğuna dikkat çekti. 2023’ün ilk yarısında ekonominin yüzde 3,8 oranında büyüdüğünü söyleyen Yılmaz, 2025 yılında büyümenin yüzde 4 civarında olmasını beklediklerini, 2026 ve 2027'de ise büyüme oranlarının sırasıyla yüzde 4,5 ve 5 olmasını hedeflediklerini açıkladı.

RİSK GÖSTERGELERİ DÜŞÜYOR, KREDİ NOTU ARTIRILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin kredi derecelendirme kuruluşları tarafından iki kademe not artırılmasındaki başarısını da vurguladı. Türkiye’nin, üç kredi derecelendirme kuruluşunun iki kademe not artırdığı tek ülke olduğunu belirten Yılmaz, ülkenin risk priminin de önemli oranda azaldığını söyledi. Yılmaz, ülke risk priminin geçen yıl 703 baz puan iken, 14 Kasım itibarıyla 259 baz puana düştüğünü ifade etti.

ENFLASYON DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK

Yılmaz, enflasyonun gerileme sürecine girdiğini belirterek, 2023 yılı Mayıs ayında yüzde 75,5 seviyesine çıkan enflasyonun, 8 Kasım itibarıyla yüzde 48,6’ya düştüğünü söyledi. Yılmaz, enflasyonun gelecek yılın sonbaharına kadar tek haneli rakamlara düşmesini beklediklerini, bu süreçte mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Cevdet Yılmaz 2-1

DEPREMİN EKONOMİYE ETKİSİ

Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı bütçesini zorlayan en büyük faktörün, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremler olduğunu ifade etti. Yılmaz, depremin Türkiye ekonomisine 104 milyar dolar ek maliyet getirdiğini ve bu harcamaların büyük kısmının yatırım niteliğinde olduğunu belirtti. 2023 ve 2024’te 2,5 trilyon TL’lik deprem ödeneği tahsis edildiğini söyleyen Yılmaz, bu harcamaların geçici olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bütçeyi rahatlatacağını açıkladı.

BÜTÇE AÇIĞI VE CARİ AÇIKTA AZALMA

Yılmaz, geçtiğimiz yılın bütçe açığının milli gelire oranla yüzde 5,2 olduğunu ancak bu yıl bu oranın yüzde 4,9 seviyelerine düşmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, geçen yılki 5,2'lik cari açığın 3,6’sının deprem harcamalarından kaynaklandığını ve deprem sonrası bütçede yapısal bir bozulma olmayacağını, sadece dönemsel etkiler olduğunu vurguladı. Yılmaz, 2024'te bütçe açığının yüzde 3 civarında olmasını öngördüklerini belirtti.

Kaynak: DHA