Safanur ÖZTÜRK- EGE TELGRAF/ Prof. Dr. Canan Karatay, vücuttaki ağrıların genellikle kronik inflamasyon ve serbest oksijen radikallerinin artışıyla ilişkili olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür ağrıların hormonal dengesizliklerin bir belirtisi olabileceğini vurguladı.
İskelet Ağrıları ve Toksinler
Boyun, bel, kalça, diz ve eklem ağrıları, çoğunlukla toksinlerin hücrelerde birikmesi ve hücresel inflamasyonun göstergesi olarak değerlendirilir. Karatay, bu tür ağrıların sıklıkla kronik inflamasyonun işareti olduğunu açıkladı.
Boyun ve Sırt Ağrıları
Boyun ağrıları, genellikle pozisyon bozukluğu ve hareketsizlik nedeniyle ortaya çıkar. Her boyun ağrısı, boyun fıtığını işaret etmese de, bel ve boyun fıtıkları sinir sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir ve şiddetli ağrı ile uyuşukluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Sırt ağrıları ise fibromiyalji, şeker hastalığı, ağır metaller ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanabilir. Karatay, antidepresanların bu tür ağrıları artırabileceğine dikkat çekti.
Rüzgar ve İklim Koşulları
Rüzgar, klima ve terlemenin ardından rüzgarda kalmak, sırt ve bel ağrılarına neden olabilir. Böbrek ağrılarının ise genellikle üşütmeyle ilişkili olmadığına ve beslenme bozukluklarının da ağrılara yol açabileceğine işaret etti.
Modern Yataklar ve Yaşlılık
Prof. Dr. Karatay, modern yatakların özellikle yaşlı bireylerde ağrılara neden olabileceğini belirtti. Yün yataklar ve battaniyelerin bu ağrıları hafifletebileceğini vurguladı.
Tedavi ve Önlemler
Karatay, her ağrının hemen MR veya ileri tetkikler gerektirmediğini belirtti. Hareketsizlik, rüzgar ve modern yataklar gibi faktörlerin ağrıları etkileyebileceğini ve sağlıklı kalmak için beslenme ile çevreye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.