Kazı ve restorasyon çalışmaları 1980 yılından bu yana Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Davut Kaplan başkanlığında yürütülüyor. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu tarafından destekleniyor. Ekip, farklı bilim dallarından uzman ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 20 kişilik bir grup tarafından oluşturuluyor.
Bu yılki kazı çalışmaları, Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nın kuzeybatısındaki nekropoliste devam ediyor. Kazı sırasında, biri kadın diğeri çocuk mezarı olarak belirlenen iki kiremit mezar ortaya çıkarıldı. Ekip, mezarların detaylı fotoğraflamasını, çizimlerini ve belgelenmesini gerçekleştiriyor. Kiremitler aşamalı olarak dikkatlice kaldırılarak tasnif edilecek ve mezarın tarihi dönemine dair daha fazla bilgi elde edilecek.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Apollon Smintheus Tapınağı Kazı Başkanı Doç. Dr. Davut Kaplan, kazı çalışmalarının bir ay önce başladığını ve bir ay süreceğini belirtti. Kaplan, "Yaklaşık 20 kişilik bilim ekibiyle iki ana bölgede çalışıyoruz. Birincisi ölülerin gömüldüğü nekropol, diğeri ise Romalıların kutsal alanı. Amacımız, bu kutsal alanın diğer şehirlerden nasıl ayrıldığını ve dini uygulamaları daha iyi anlamak," dedi.
Kazı Başkan Yardımcısı Tuğçe Kocael ise, "Geçen yıl nekropol alanında başlayan çalışmalarımız, jeofizik taramalarla elde ettiğimiz veriler doğrultusunda devam ediyor. Bulduğumuz kiremit mezar, bu yılki çalışmalarımızın önemli bir bulgusu oldu. Mezarda ölü hediyesine rastlanmadı. Mezarlar, genel olarak M.S. 1 ila 5. yüzyıl aralığına tarihleniyor. Çıkan buluntular tasnif edilip yıl boyunca detaylı incelemeye alınacak," şeklinde bilgi verdi.