BERNA SEVER/EGE TELGRAF- İstanbul Kapalıçarşı’da düzenlenen operasyonda, piyasa değeri 20 milyon lirayı bulan ve 61,38 karat olduğu değerlendirilen ham elmas ele geçirildi. Elmasla bağlantılı Suriye kökenli 4 kaçakçı yakalandı. Peki elmas neden bu kadar değerli? Çayınızı kahvenizi alın, ayrıntılar haberimizde… Öncelikle elmas bilinen en sert madde. Karbonun doğal olarak bulunan iki formundan biri olan elmasa bu özelliğini atomların birbirine kuvvetli kimyasal bağlarla bağlandığı üç boyutlu kristal yapı kazandırır. Karbonun doğal olarak bulunan diğer formu olan grafit ise iki boyutlu karbon katmanları arasında kuvvetli kimyasal bağlar olmadığı için elmasın aksine hayli yumuşaktır. Elmaslar çok sert oldukları için yüzyıllardır kuyumculukta ve sanayide oymacılık için kullanılıyor.   camura-da-dusse-elmas-hep-elmas

YÜZYILLAR İÇİNDE OLUŞUYOR

Tamamen saf olan bir elmas renksizdir. Yapısal bozukluklar ve saflığı bozan diğer maddeler elmasın renkli görünmesine sebep olur. Örneğin azot elmasın sarı ya da kahverengi, bor ise gri-mavi olmasına sebep olur. Doğada en sık rastlanılan elmas saf karbondan oluşan renksiz elmastır. Onun ardından sarı, kahverengi ve mavi elmas gelir. Kırmızı elmas en nadir rastlanılan elmas türüdür. Doğal elmaslar atomların kristal yapıya tek tek eklenmesi ile yüzyıllar içinde oluşur. Elmasların kimyasal süreçler ile sentezlenmesi de mümkündür. Kimyasal buhar çökeltme tekniği ile bir günde 400 miligram elmas elde edilebilir. Elmas parlaktır. Dünyanın en ışıltılı taşlarından elmas, içine giren ışığı yavaşlatarak üzerinde birçok ışık oyunu görmemizi sağlar. Hem yüzeyindeki yansımalar, hem içine giren ışığı yavaşlatarak kırması, hem de içine giren ışığı dışarı yansıtırken renk tayfına bölmesi özellikleri ile elmas, tam anlamıyla bir ışık şöleni yaratır. Bundan dolayı en kuvvetsiz ışık kaynaklarında bile yüksek derecede parıldar. Elmas dayanıklıdır. Mohs ölçeğine göre sertliği 10 olan elmas, en sert mineraldir. Elması hiçbir aletle ya da taşla çizemezsiniz. Ne camla, ne bıçakla, ne de dişinizle. Bilakis elmas yakutu, camı ve safiri rahatlıkla çizer. Elması ancak başka bir elmas çizebilir. Elmas saftır. Doğanın parmak izleri diye nitelendirilen kapanımları içinde en az barındıran minerallerden biri elmastır. Zümrüt, safir veya yakut gibi taşlarda bu kapanımlar çoklukla gözlemlenir. Ancak elmas bunları daha az barındırarak diğer taşlara göre en şeffaf taş olur. Şeffaflık ve safiyetin sembolü olan elmas kendin gibi olmanın, sırsız, açık olmanın da sembolü olarak güven, kalite gibi değerlerle ilişkilendirilmiştir.

SABIR VE USTALIK GEREKTİRİYOR

Elmas nadirdir. Bir karat ağırlığındaki bir elmas için ortalama 250 ton toprağın elenmesi gerekir. Madenciliği ciddi sabır gerektiren bu değerli taşın çıkarılması hem finansal güç, hem de teknolojik birikim gerektirir. Ülkemiz her ne kadar fay hatlarıyla dolu olsa da, ne elmasların yeryüzüne çıkacağı kadar toprak hareketliliği ne de elmasları püskürtecek volkanik bir hareketlilik saptanmamıştır. Yani kısaca ülkemizde henüz elmas çıkarıldığına dair bir bulgu yoktur.    
Editör: TE Bilisim