Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları, Alzheimererken teşhis edebilen bir yapay zeka aracı geliştirdi. Bu yenilikçi model, üç yıl içinde Alzheimer'a yakalanacak hastaların yüzde 82'sini doğru bir şekilde tespit edebiliyor.

Araştırmacılar, bu yapay zeka aracının, maliyetli tanı testlerinin sayısını azaltacağına ve hastaların bakımını daha etkin bir şekilde yönlendireceğine inanıyor. Alzheimer, dünya genelinde demans vakalarının yüzde 60 ila 80'ini oluşturuyor ve yıllık sağlık maliyeti 820 milyar doları buluyor. Vaka sayısının önümüzdeki 50 yıl içinde üç katına çıkması bekleniyor.

Sonbahar öncesi daha sağlıklı bir vücut için yapılması gerekenler Sonbahar öncesi daha sağlıklı bir vücut için yapılması gerekenler

Henüz bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığında, erken teşhis tedavi sürecinin etkinliğini artırabilir. Cambridge Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden Prof. Zoe Kourtzi'nin liderliğindeki ekip, hafif hafıza ve düşünme sorunları olan bireylerin Alzheimer'a yakalanıp yakalanmayacağını ve hastalığın ne hızda ilerleyeceğini tahmin edebilen bir makine öğrenimi modeli geliştirdi. Prof. Kourtzi, “Bu model, sadece bilişsel testler ve MRI taramalarından elde edilen verileri kullanarak, hastaların Alzheimer’a ilerleyip ilerlemeyeceğini ve ilerlerse bu sürecin hızını tahmin etmede mevcut yaklaşımlardan çok daha hassas bir araç sunuyor. Bu, hem hastaların endişelerini azaltabilir hem de sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifletebilir,” dedi.

Yapay zeka, ABD'deki 600 katılımcı ve Birleşik Krallık ile Singapur'daki hafıza kliniklerinden elde edilen 900 kişilik uzunlamasına veri kullanılarak test edildi. Model, Alzheimer'a yakalanacak vakaların yüzde 82'sini doğru bir şekilde tespit ederken, mevcut klinik belirteçler ve teşhis yöntemlerine göre yaklaşık üç kat daha doğru sonuçlar verdi.

Kaynak: NTV