Ekonomi

Çağlayancerit cevizi: ‘Yeşil Altın’ hasat ediliyor

Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesi, kendine özgü aroması, dolgun yapısı ve yüksek yağ oranıyla tanınan Çağlayancerit Cevizi'nin hasadına başladı. 2012 yılında coğrafi işaret olarak tescillenen bu değerli ceviz, bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor ve 'Yeşil Altın' olarak adlandırılıyor

Abone Ol

Bu yıl Çağlayancerit Cevizi'nin hasadı, 30 bin dekarlık bir alanda yapılıyor ve toplamda 12 bin ton rekolte elde ediliyor. Cevizler, uzun bir sopa yardımıyla toplanıyor ve sonrasında Çağlayancerit Ceviz İşleme ve Paketleme tesislerine gönderiliyor. Burada, cevizler titizlikle paketlenerek hem iç piyasada hem de Avrupa ülkelerinde satışa sunuluyor.

Üreticiler Memnun

Ceviz üreticisi Durdu Çağlar, bu yılki hasattan oldukça memnun olduğunu belirtti: “Hasat da iyi, gelirimiz de iyi. Verdi bu sene Cenabı Allah, buna şükür.” Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanı Ömer Çedene, cevizlerin coğrafi işaretli olmasının yanı sıra, aroması, ince kabuklu yapısı ve yüksek yağ oranıyla diğer cevizlerden farklı olduğunu ifade etti. Çedene, “İlçemiz ceviz yönünden zengin bir ilçe ve cevizimiz coğrafi işaret alan bir cevizdir. 30 bin dekar kayıtlı alanımız var ve bir o kadar da kayıt dışı alanımız var. Bu sene toplamda 12 bin ton rekoltemiz var. KKTC'ye, Rusya, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihracat yapılıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da rekolte çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Çağlayancerit cevizimizin her biri yumurta büyüklüğündedir” dedi. Çağlayancerit Cevizi, bölge çiftçilerine önemli bir gelir kaynağı oluşturmaya devam ederken, kaliteli ve lezzetli özellikleriyle de uluslararası pazarda kendine sağlam bir yer edinmiş durumda.