Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) haziran ayı birinci olağan meclis birleşimi Başkan Cemil Tugay’ın yönetiminde Kültürpark 4 No’lu Holdeki meclis salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının başında Başkan Cemil Tugay, İZBAN ile yaşanan tartışmalara değindi ve ¨Bilgilerinizi tazelemeye ihtiyaç var. Zaman zaman yaşanan sorunların nelerden kaynaklandığını da anlatmak istiyoruz¨ dedi ve konuyla ilgili sunum yapması adına İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü ve İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev’i kürsüye davet etti.

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI TEK TEK ANLATTI

İZBAN’ın iki büyük ortağının birlikte yaptıkları görev paylaşımı ile Anadolu’da kurulan ilk demiryolu hattı üzerinde bir banliyö sistemi geliştirerek yola çıktığını aktaran Alev, ¨İzBB bu sistem üzerinde istasyonları yeniden yaptı, sadece altı tanesi TCDD’nin daha önceden kalan istasyonlarıydı onları da yeniledi. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi yaya alt ve üst geçir bağlantılarını da yaptı. Aslında, ‘Kim, ne yaptı’dan öte, İzmir’e bir eser çıkarma çabasıyla bu çalışmalar başladı. Geriye dönüp baktığımızda çok tartışılacak şeyler çıkıyor ama İZBAN’ın bugün 250 binden fazla yolcu taşıyor hale gelmesi¨ dedi. İZBAN’ın kronolojik yolculuğuna da değinen Alev, ¨Yolcumuz 994 milyonu aştı; bugüne kadar 1 milyon 150 bin sefer yaptık, 76 milyon kilometreyi aşan bir yolculuk yaptık. İlk başladığımızda 12 bin yolcu taşıyorduk. Ancak 2017 yılında bir kırılma yaşadık. İZBAN, bir marka… Öylesine bir marka ki iki tarafta iki büyük dev var. Biri yerel yönetim biri ise TCDD. Dolayısıyla her yönden gündeme gelmeye başladık. Yönetim kurulumuzda bu tarihten önce ‘Taraf’ sözünü kullanmazdık. Fakat daha sonra felsefe biraz bozuldu. Alsancak ve Halkapınar en yoğun istasyonlarımızdan. İZBAN’ın toplu ulaşımdaki payı yüzde14. Raylı sistemler açısından baktığımızda yüzde 34,5’lik bir payımız olduğunu görüyoruz. İşletmemizi daha önce birkaç parçaya bölmüştük. Bir yerdeki bir sorun daha önce bütün işletmeyi engelleyebiliyordu. İZBAN’ı daha faydalı kullanabilmek için her şeyden önce demiryolu sistemlerinde hem emniyeti sağlayan hem de yolculuğun aksamasız yürümesini sağlayan sinyalizasyon sistemi var¨ dedi.

2-81

‘BORÇ ÖNÜMÜZDE DAĞ GİBİ BÜYÜYOR’

¨İZBAN’daki sistem maalesef 2010 yılı öncesinde de olan bir sistem. Bu sistemin güncel ihtiyaca göre yenilenmesi şartı var¨ sözleriyle açıklamalarını sürdüren Alev, şunları aktardı: ¨Bununla ilgili çalışmalar 2017’den beri gündeme geldi ama Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesine bağlandı. Şu anda sinyalizasyon sistemi yenilenemiyor, bu da bizi sıkıştırıyor. Bunun dışında bir filo ihtiyacı da var. Bu araçlar alındığı takdirde kullanılması lazım ama bunu karşılayacak sinyalizasyon sistemi yok. Her şey zincirleme birbirine bağlı. Daha önce de araç alımı gündem gelmişti ama olmadı. Bunların olması halinde sistemin hızla kendini yenilemesi gerekecek. İkinci bir neden de ekonomik nedenler var… Tarifelerimizden dolayı biz bu problemleri biraz daha keskin yaşıyoruz. 2018 yılına kadar gelirin giderleri karşılama oranı iyi. Hatta bu döneme kadar yüzde 4 kadar da biz kredi ödemesine katkıda bulunmuşuz. Metronun trenlerini Büyükşehir alıyor, İZBAN’da neden böyle olmadı? İki ortak varken bir ortak o treni alamaz. ‘O zaman o trenler İZBAN üzerinden alınsın, parasını İZBAN üzerinden sermayedarlar ödesin’ denildi. Tarifelerin düşük kalması nedeniyle gelirimiz giderimizin yüzde 50’sini karşılıyor. Peki trenlerin kredisi nasıl ödenecek, bu noktada ciddi sorunlar yaşanıyor ve ek krediler alıyoruz. Borç büyüyor… Önümüzde bir dağ birikmeye başlıyor ve bu durum devam ediyor. Sermaye artırımları işletme payının ödenmesine gidiyor. Yani kredi borçlarının ödenmesinde sıkıntı var, bu da İZBAN’ın borçlarının ödenmesinde sıkıntı yaratıyor.¨

3-46

TUGAY ARAYA GİRDİ VE SORDU: NEDEN ZARARA GİRİLDİ?

Sunum sırasında Başkan Tugay’ın¨2021 yılında gelirin ve giderin yüzde 49.76’sını karşılar düzeyde. 2021 yılında ne oldu? Neden bu kadar zarara girildi?¨ sorusu sorması üzerine Alev, ¨Çünkü tarifelerimiz giderimizi karşılamıyor. Elektrik giderlerimiz arttı. TCDD hattını kullandığımız için bu hatta kira veriyoruz. Bu her yıl enflasyon kadar artıyor. Elektrik zaten iki dönem yüzde 600 arttı. Özellikle son yıl yüzde 243 arttı. Yolcu sayısı da 100 bin azaldı¨ dedi. Tugay’ın elektrik ve raylara ödediği kira bedelini sorması üzerine Alev, ¨Ulusal hattı kullandığımız için elektrik ve rayların kirasını TCDD’ye ödüyoruz¨ dedi. Bunun üzerine Tugay, ¨Ekonomik kriz yaşanıyor. Biz vatandaşın bilet fiyatını artırmamaya karar verdik ama rayların kirası ve elektrik fiyatı enflasyon üzerinden arttı. Bu İZBAN neden zarar ediyor diye soranlar vardı, ben de buna dikkat çekilsin istedim¨ mesajı verdi.

‘SEÇİM ÖNCESİ KREDİ İPTAL EDİLDİ’

Tugay’ın açıklamalarının ardından sunumuna devam eden Alev, ¨En hızlı çözülmesi gereken şey mali yapının düzeltilmesi. Son altı yılda 4 sefer olmak üzere 650 milyonun üzerinde bir kaynak artırıldı. İlk olarak kredinin yapılandırılması gerekiyor. Dövizin öngörülemez bir artışı var. Borcumuz yapılandırma yapılırsa ileriye dönük faiz olacağı için TL’ye çevirip yapılandırma yapılsın denildi ve bu sermaye artırımını da Büyükşehir kabul etti. Seçimin öncesine kadar bunlar netleşmişti, TCDD de hem fikirdi ancak seçim öncesi bankadan bir bildiri geldi ve kamu kurumlarını bu şekilde desteklemeyeceklerini söylediler. Böyle olunca süreç de kilitlendi. Şimdi bir şekilde bu borcun yapılandırılması lazım. Çünkü bu borç şu anda 120 milyon dolar; ödediğimizin üzerinde bir büyümesi var. Biz 1 milyon dolar ödüyoruz, 1 milyon 200 bin borç büyüyor. 2024’te 92.7 milyon dolar ödememiz var. Eğer bunu ödersek 2025’te 19, 2026’da 7,6 milyon dolar var. Bunun ödemesini konuşurken yeni tren almanın da maddi koşullarını hesaba katarak yürümek gerekecek. Bir sorunumuz da bu. Her sene bir sene öncesinden hesaplarımızı yapıyoruz. Ön planlamaya göre de bir öngörülebilir maaliyet ortaya çıkıyor. 2023’te bir trenin kilometresinden 12 lira alırken bugün 41 lira alınıyor. Bunun yanında bu para birikiyor, TCDD buna da faiz yazıyor¨ dedi.

AK PARTİ GRUBUNDAN ‘MANİPÜLASYON’ TEPKİSİ

Tugay’ın bu kez de¨2023’ten 2024’te neyin fiyatı 3,5 kat yükseldi? Bu artışın nedeni nedir?¨ sorusunu yöneltmesi sonrası AK Parti grubundan tepki geldi. Tugay’ı manipülasyon ile suçlayan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, ¨Sermaye artırımından bahsettiniz, 2020, 2022 ve 2023 yıllarında Büyükşehir payını yatırdı mı yatırmadı mı? Bir bilgilendirme yaptırdınız, kendi algınız noktasında sorular soruyorsunuz. Büyükşehir bürokratı sunum yapıyor, siz manipüle ediyorsunuz. İZBAN ortalama 85 milyon yolcu taşıyor. Alsancak örneği verildi… Bu şekilde eksik bilgilerle anlattırmak doğru değil. Sermaye artırımı yapılıyor, neden sermaye artırımı konusunda Büyükşehir beş kere hükümsüz kalıyor?¨ sorusu yöneltti.

AK Partili Yıldız’a cevap veren Alev, ¨O sermaye artırımı teşkil edilemedi. Kredilerden dolayı bilançomuz o kadar bozuluyor ki… Sermaye artırımında tescil makamı ‘Siz burada yüzde 50’nin üzerinde ödeme yapacaksınız’ dedi. Böyle bir sıkıntı yaşayarak üç aylık tarihi süresince bu yapılamadı¨ dedi.

5-25

‘107 DAKİKA MI ZARARA NEDEN OLUYOR?’

Bunun üzerine AK Partili Yıldız, ¨Son sermaye artırımı 108 milyon dolarlık kredi yapılandırılması. Hükümetimizin girişimi ile bankadan onaylandı. Sizin yaklaşık 911 milyon borcunuz var. Bankadan kredi istenildiği söylendi. Krediyi ödemek için kredi istiyorsunuz, paranız yok. 2018 yılına kadar sorunsuz yürüttüğünüzü söylediniz, 2013’e kadar örnek gösterilen İZBAN… Bu sene baktığınızda 86 milyon ortalama yolcu taşıyan bir İZBAN… Biz de bu konuyu gündemde tutuyoruz, 90 dakika meselesi olduğunda ben size ‘Sermaye artırımı yapılmadı’ dedim. 107 dakika başladığında ortak bir protokol vardı¨ dedi.

‘ANA ORTAĞINIZA 911 MİLYON BORCUNUZ VAR’

Tugay’ın ¨Siz 107 dakika nedeniyle mi bu zararın olduğunu söylüyorsunuz?¨ sorusuna ise yıldız, ¨Yönetim anlayışınız nedeniyle oluyor¨ cevabı verdi. Yıldız, ¨Pandemide ve pandemi etkisinden bahsediyorsunuz. Ben de iZBAN’ı yöneten sizsiniz diyorum. Sizin ana ortağınıza 911 milyon bir borcunuz var, daha da artabilir. 108 milyon dolar kredi ve 8 milyon lira bulma zorunluluğu size aitti, neden bunu ödeyemedik? Bu sizin sermaye artışı yapmamanızla ilgili. Hem sorumluluğunuzu yerinize getirmiyorsunuz hem de merkezi hükümete yüklemeye çalışıyorsunuz¨ ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili Tugay, ¨Yolcu gecikmelerinden o hattın TCDD’nin başka trenlerinin geçmesinden kaynaklı. Biz bilet fiyatlarını artırmamış, bundan dolayı da zarara girmişiz. TCDD bu ortamda İZBAN’ın borç yükünün artmaması için fedakarlık yapmalı. Ancak rayların kirası olan parayı bir senede 3 kat artırıyor. Bunları belediye kendi özel işlerinde değil, halkın taşımacılığında kullanıyor. Ben vatandaşın bunu bilmesini istedim¨ diyerek tartışmayı sonlandırdı.

AK PARTİ’DEN ‘PROTOKOL DEVRİ UYARISI

Meclis’te, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZBETON A.Ş.’nin üst yapıya dair imzaladığı protokollerin Ege Şehir Planlama A.Ş. ile düzenlenecek mutabakat metni çerçevesinde Ege Şehir Planlama’ya devredilmesi de görüşüldü.

Konuyla ilgili söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, ¨Bugüne kadar konut yapımında tecrübeleri yoktu. Burhan Özfatura döneminde bu şirket kuruldu. 2021 yılında söyledik, ‘Bu İZBETON, bu işi yapamaz. Asfalt döker, altyapı yapar. Üstyapı yapamaz’ dedik. Ege Şehir Planlama’nın o zaman bir kadrosu yoktu. İZBETON, bugüne kadar yaptığı işleri beceremediği ve sıkıntı yaşadığı için bugün biz bunlara bahane üreterek Ege Şehir Planlama’ya devrediyoruz. Ege Şehir Planlama’ya bakalım… 2022’de şirkete biri atandı ve iki kooperatif kuruldu. 2,5 yılda konutların biteceği söylenmişti. Şu anda temelleri yeni yeni çıkmaya başlayan bir bölge. 1.5 yıl daha buranın bitmesinin imkanı yok. Bugün eğer AK Partili bir belediye başkanı gelseydi ve bu durum gündeme gelseydi kabul ederdik. Bugüne kadar 647 konutu bir yere getirememiş Ege Şehir Planlama A.Ş.’nin bundan sonra da bu işi başarabileceğini düşünmüyorum¨ sözleriyle eleştirilerini sıraladı.

TUGAY: AMACIMIZ BİNALARI HAK SAHİPLERİNE TESLİM ETMEK

Boztepe’nin açıklamaları üzerine de Başkan Tugay, ¨İZBETON bazı kooperatiflerle anlaşma yaptı, arkadaşlarımız bunlarla görüşüyor. Bazı şeylerin istediğimiz gibi gitmediğini biliyoruz. Bunlara müdahalede bulunarak sorunu çözmeye çalışacağız. Bu işlerle daha aktif olacağını düşündüğümüz Ege Şehir Planlama ile bir tercih yapmak istedik. Ege Şehir Planlama’nın kadroları yeni ama toplu konut konusunda sağladıkları bir güven var. Yapacağımız çalışmalarla bu görevi üstleneceklerine yönelik bir kanaatimiz var. Komisyonlarımız uygun görürse bir görevlendirme yapmak istiyoruz. Amacımız bir an evvel binaları yapıp hak sahiplerine teslim etmek ve kooperatiflerle ilgili sorunları da gözden geçirip mağduriyet varsa giderip gereğini yapmak¨ yanıtı verdi. Önerge, Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.

OTOBÜSLERE CNG TAKILMASI GÜNDEME GELDİ

ESHOT ve İZULAŞ tarafından kullanılan otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorların “CNG” (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemi dönüşümlerinin fayda maliyet analizinin yapılmasına yönelik önerge ile ilgili Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu’nun ve Ulaşım Komisyonu’nun raporu Meclis gündemine geldi. Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu uygun bulduğu, Ulaşım Komisyonu’nun ise oy birliği ile uygun bulmadığı rapor, tekrar görüşülmek üzere komisyonlara gönderilmek istendi.

Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkan Vekili Bahadır Altınkeser, ¨CNG’ye geçmesi ile ilgili… Dizel motorlardan kurtulmak gerekiyor ama bizim araçlarımız buna ne kadar müsait? Araç başına 40 bin dolar maliyet var. Bunun amorti etmesi için yıllık 5 bin dolara avantaj sağlıyor ve 17 yılda amorti ediliyor. 100 bin euroyu bulan bir rakam var. Elimizde uygun olan 186 aracımız var. Bunların hangi 1,5 kilometreye uygun olan aracımızı geçireceğiz? Çok uygun değil. Başka belediyelerde de denenmiştir ama olumlu sonuç elde edilmemiştir. Elektrikli araçlar yaygınlaştırılmışken elektrikli araçların yaygınlaştırılması gerekir. Komisyon kararıdır, tekrar komisyona gitmesine gerek yoktur¨ dedi.

‘BİZİM İÇİN EN UFAK VERİM ÖNEMLİ’

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır da ¨Bu konudan bizim de kısmen haberimiz var. Konunun komisyonlara tekrar iade edilip görüşülmesinde bizim için sakıncası yok. Eski araçlarda yenilenmenin maliyetli olduğu ve değmeyeceğini biliyoruz. Ancak yeni araçlarda bu olabilir. Bizim için en ufak verim önemli¨ diye konuştu.

Son olarak Başkan Tugay, ¨Karbon emisyonu, iklim, çevre açısından olumlu sonuçları alacağı için üzerinde duruyoruz. Gözden kaçma olasılığı olan bazı seçenekleri değerlendirmek adına tekrar komisyonlarda görüşülmesi konusunda bizim için sakınca yok¨ dedi ve oylanan önerge oy birliği ile komisyonlara geri gönderildi.

BAYINDIR’DAKİ İMAR PLANI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Bayındır’ın Canlı Mahallesi 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’na TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde yapılan itirazın İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca oybirliği ile kısmen uygun bulunduğuna kısmen uygun bulunmadığına, oyçokluğu ile kısmen uygun bulunduğuna dair rapor, Meclis gündeminde tartışmalara neden oldu.

Söz konusu madde ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkan vekili Hakan Yıldız, ¨TOKİ burada bina inşa ediyor ve buna orada ihtiyaç var. Bir önceki dönemde oy birliği ile geçirdiğimiz maddeyi Şehir Plancıları Odası’nın itirazı ile iptal ediyoruz. Bürokratik bir anlayış ile bir önceki meclisin onayladığı bir yere ‘Hayır’ diyoruz. Biz meselelere böyle yaklaşacaksak bu kentin sorunlarına bütüncül bir çözüm geliştiremeyiz. Ben sizinle yaptığımız görüşmelerde umutlandım, bu şehrin sorunlarını çözeceğimizi düşünüyordum. Ancak bu madde umutlarımı kararttı. Bir önceki meclisin aldığı kararı sadece TOKİ iş yapacak diye onaylamıyorsak daha önceki meclis kararını komple silelim. Burada hangi gerekçe ile reddettiklerini İmar Komisyonu Başkanı açıklasın. TOKİ’nin yeri diye mi reddediyorsunuz? Bayındır’da böyle bir ihtiyaç var mı? Ve biz bu uyumsuzlukla bu kentin bina stokunu nasıl beraber dönüştüreceğiz?¨ sorularını yöneltti.

‘DEPREM KONUTLARI DAHİL BAZI KONUTLARIN NEREYE GİTTİĞİNİ BİLMİYORUZ’

Başkan Tugay da ¨Burası ormana ait bir alan. Eski bir tesis alanını konuta çeviriyoruz ve TOKİ’ye veriyoruz. İmar Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız ‘Bunu çevirelim ama kamuya bir şey bırakalım’ diyor. Örneğin, belediyeye bir alan verelim. En hassas konu şu: TOKİ burayı yaptıktan sonra bedava yapmıyor, satıyor. Yapan müteahhit yapıyor, satıyor. Bizim burada yaptıkları deprem konutları dahil bazı konutların nereye gittiğini bilemiyoruz. Netice itibariyle böyle bir itiraz var: ‘Bir kısmını TOKİ’ye verelim, bir kısmı şehre kalsın’ deniliyor¨ diye konuştu.

‘KAMUYA AİT BİR ALANLA BERABER DEĞİŞİKLİK YAPILMALI’

AK Partili Meclis üyesi Sema Kısa’nın ¨Çok büyük TOKİ tahsisi var. Onun olduğu noktaya konut alanı geldi ama yine o alanda yığınla donatı alanı var. TOKİ orada tek başına değil şahıs parselleriyle donatı alanı yapılacak. Biz bunu tartışmadık, laf olarak geçti. O nedenle bu detayların tekrar komisyonda görüşülmesini istiyorum¨ sözleri üzerine Tugay, ¨Farz edin ben Bayındır Belediye Başkanıyım. Benim alanımı TOKİ Hazine’den aldı ve toplu konut çalışması yapacak. Belediye halka ait bir kurumdur ve böyle durumlarda kendisine ait bir tesis yapma alanı bırakılsın ister. Böyle kamuya ait bir alanla beraber plan değişikliği yapılırsa daha iyi olur diyorlar¨ dedi.

AK Parti Bayındır Meclis üyesi Hasan Aytaç Baştuğ da ¨Bayındır’ın ciddi bir imar sorunu var. Canlı, Bayındır’ın dışında bir bölge. Kentsel dönüşümle ilgili bir proje bitti, biri devam ediyor. Canlı Mahallesi Bayındır Belediye Başkanı’nın da mahallesi. Bayındır, bunu takip ediyor. Bu sorunun bitmesini istiyoruz¨ mesajı verdi.

CHP Grup Başkan Vekili Yıldır, ¨Yetişince tartışılmadığı söylenen konu yeterince tartışıldı. Sanki yangından mal kaçırılıyormuş gibi bir anlayışın bize reva gösterilmesini kınıyorum. TOKİ konusunda AK Parti’nin bir hassasiyeti var. Aynı konu Güzelbahçe’de de bir alanda değerlendirildi. Eğer belediye bizden talep ederse bütün planları ve revizyonları tekrar tekrar görüşürüz. Ancak Canlı ile ilgili konu gereğinden çok daha fazla abartılarak görüşülüyor¨ ifadelerini kullandı.

OTOPARK ÇIKIŞINA TUGAY’DAN YANIT ‘BU KADAR DA SAHİPLENMEYİN’

AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş da ¨Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili de biz yıkılmamasını istedik. İzmir Milletvekilimiz Ceyda Bölünmez Çankırı da devreye girdi ve katlı otoparkın yıkımı durduruldu. Daha fazla müzakerelerle şehrimiz için daha iyi sonuçlar alınacağı kanaatindeyim ve bunu sizden istirham ediyoruz¨ dedi.

Otoparkın yıkılması ile ilgili Büyükşehir bir karar almıştı. Olaya itiraz edilmişti. Mahkemeye gitmişti. Mahkemeden karar çıktı, seçim oldu. Oradaki esnaf arkadaşlarımız ‘Yıkılırsa sorun yaşayacağız’ dedi. Ben de talimat verdim, bütün hukuki süreçlerin tamamlandığı ve yıkılması gerektiğini söylediler. Ben de bu mecliste ‘Yıkmak zorunda kalıyoruz’ dedim. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden bir arkadaşımız arayıp ‘Yıkmak istemiyorsanız Ankara ile görüşme yapmak istiyoruz’ dedi, ben de ‘Lütfen yapın’ dedim. Bütün bunlar olurken Ceyda Vekiliniz yoktu, siz de yoktunuz. Sonra bize o arkadaş döndü ve dedi ki ‘Yıkılmaması mümkün olabilir’ dedi. Oradan bize ‘Güçlendirebilirsiniz’ cevabı geldi ve biz de yıkmamaya karar verdik. Politik şeyler olabilir ama bu kadar da sahiplenmeyin¨ açıklaması yaptı.

Konuyla ilgili tartışmalar devam ederken AK Partili Yıldız’ın Karabağlar’daki dönüşüm alanını hatırlatması ve İZBAN tartışmasını yeniden açması üzerine Tugay, ¨Ben dosyamı hazırladım. İl Başkanınız Bilal Saygılı’nın isteği üzerine hazırlığımı yaptım. İZBAN TCDD’nin bu tavrı ile belini doğrultamaz. Bilet ücretlerini 50 lira falan yapması lazım, bu da olmaz. Hepimiz demokrasi kültürü çerçevesinde odalarımızın kararlarını da sindirmek ve sonuçlarına saygılı olmamız lazım. Bana her gün Balçova Arsa Mağdurları’ndan telefon gelir. Büyükşehir planı yaptı, Bakanlığın onaylayıp geri göndermesi lazım. Ceyda Hanım’a teşekkür ediyorum ama ben Çankaya Katlı Otoparkı ile ilgili üzüntümü dile getirdiğimde ertesi gün beni Ceyda Hanım değil, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden aradılar. Ben Karşıyaka Belediye Başkanlığı döneminden beri beklediğimiz Taş Ocağı bölgesini hatırlatayım. Yalvarmadığımız kimse kalmadı, bakanlıktan onay alamadık, bekliyor¨ dedi.

‘TEK TARAFLI YIPRATMAYA HAKKINIZ YOK’

AK Partili meclis üyesi Dilaver Kişili de şu açıklamayı yaptı:

¨Ceyda vekil 1.5 ila 2 yıldır buranın yıkılmaması için savaş veriyor. Yıkım kararı geçen yıl 11’inci ayda alınmıştı, sizin yıkılacağını söyleminiz 14 Mayıs’ta oldu. Bürokrat arkadaş sizi 16 Mayıs’ta aradı. Mahkeme kararı geçen yılın 11’inci ayında çıktı. TOKİ meselesi… Türkiye’de birinci olduğumuz bir mesele var, şehrin yüzde 69’u gecekondu. Burada, renklerimiz ayrı olabilir ama gözyaşımızın rengi ortak. Kaygımız ve amacımız aynı. Bugüne kadar TOKİ’nin yapmaya çalıştığı her şeyin önüne taş koydular, koydunuz. Madem öyle TOKİ konutlarını eleştiriyoruz, İzBB depremden son hak sahipleri için kaç konut yaptı? İZBAN konusunda ‘Ortaklarınız nerede? Madem bir karar aldınız, sunum yapılacak İZBAN ortağı da davet edilirdi ve biz de iki tarafı da dinlerdik. İzmir’in omurgası olmuş bir kurumu tek taraflı dinleterek yıpratmaya hakkınız yok. Ortada bir paydaş var, tek taraflı olarak dinlettiniz. Burada tek kale maç gibi kalecisi sizden, defansörü sizden, forvet de sizsiniz. Kaleye gol atıp duruyorsunuz. Madem bir sunum yapılacaktı, İZBETON’un da bürokratları buraya gelecekti. Neden zarar ettiğini hep birlikte konuşacaktık.¨

'BEN BU HAKSIZLIĞI KABUL ETMİYORUM'

Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde Başkan Tugay, İZBAN'a yönelik eleştirilerin devam etmesi üzerine şunları aktardı: ¨İZBAN'a dört yeni istasyon yapıyoruz. Her biri 250 milyon. 911 milyon lira borç var deniliyor ya. İşte, ben bu haksızlığı kabul etmiyorum.¨

Kaynak: EGE TELGRAF