İzmir’in kendi kaynaklarıyla devam eden Buca Metrosu inşaatında önemli bir kilometre taşına ulaşıldı. İlk tünel açma makinesi (TBM) 22 Ocak 2024'te çalışmaya başlamıştı. Bugüne kadar, toplam dört TBM kullanılarak 5,1 kilometre tünel kazıldı. Bu süreçte, tünellerin yüzde 26’sı tamamlandı.
İNŞAATIN TEMPOSU ARTIYOR
Buca Metrosu, Üçyol ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve Çamlıkule arasındaki 13,5 kilometrelik hattın inşasını sürdürüyor. İki tüp halinde olacak tünellerin kazı işlemleri hızla devam ediyor. İlk TBM’nin 22 Ocak’ta başlamasının ardından, diğer tünel açma makineleri sırasıyla 4 Mart, 15 Nisan ve 13 Mayıs tarihlerinde hatta girdi. General Asım Gündüz ve Buca Koop istasyonlarından indirilen makineler, hattın hızla tamamlanmasına katkıda bulunuyor.
TBM'LER FAALİYETTE
İnşaat çalışmalarının yapıldığı 6 bölgede tünel açma makineleri aktif olarak çalışıyor. General Asım Gündüz ve Buca Koop istasyonlarında toplam dört TBM kullanılarak kazı işlemleri gerçekleştiriliyor. General Asım Gündüz İstasyonu ile Üçyol İstasyonu arasında birinci TBM 1.780 metre, ikinci TBM ise 1.360 metre kazdı. Buca Koop ile DEÜ Tınaztepe İstasyonu arasında üçüncü TBM 1.140 metre, dördüncü TBM ise 820 metre kazı yaptı. Toplamda yaklaşık 8 ay süren çalışmalarda, 5,1 kilometre tünel açılarak tünellerin yüzde 26’sı tamamlandı.
GÜNLÜK 400 BİN YOLCU KAPASİTESİ
Buca Metrosu, Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarını kapsayacak. Fahrettin Altay-Bornova arasındaki mevcut metro hattı ve Üçyol İstasyonu'ndaki İZBAN hattı ile entegre olacak. Sürücüsüz tren setleri ile hizmet verecek hat, Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek. Yapım maliyeti 765 milyon Euro olarak öngörülen Buca Metrosu'nun faaliyete geçtiğinde günlük 400 bin yolcu kapasitesine ulaşması bekleniyor.