MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF-Türkiye’de sağlık sistemi birçok soru işaretiyle ve skandalla çalkanırken Sağlık Bakanlığı 1 Kasım’da Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği'ni uygulamaya başladı. Yeni sözleşme ve yönetmeliğe tepki gösteren aile hekimleri üç günlük iş bırakma kararı almıştı. Maaşların bile hesaplanamadığı, hekimlerin teşvik ödemesi için performans kriterlerini karşılaması gerektiği, antibiyotik gibi kritik ilaçların yazılmasının bile kısıtlandığı yönetmelik için İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak “Aile hekimliği yapılabilir bir şey olmaktan çıktı” dedi. İş bırakma eylemine Türkiye çapında yoğun bir katılım olduğunu da söyleyen Çolak, “Çözüm noktasına yaklaşamıyoruz. Eğer çözüm bulunmazsa eylemlerimize devam edeceğiz” diye konuştu.
“İLACA KARIŞILIYOR”
Çolak, “Normalde hekim kendisine başvuran hastasına bakardı ancak şu an aile hekimine bağlı olan vatandaş hekime gitmediği takdirde doktorun ücreti etkileniyor. Yönetmelik işinde gücünde olan genç sağlıklı nüfusu kontrol et diyor. Maaş hesabı zaten karmaşık bir hal aldı. Bu şartlarda aile hekimliği yapsak toplum sağlığı açısından ne gibi bir katkı olacak? Reçetemize bile müdahale ediliyor. Amaç sigortanın ödediği ilaç sayısını azaltmak. Yoğun bakımda olmaması gereken uygunsuz işlemler için ne kadar çok para aktardıklarını gördük. İstanbul’da çıkan skandallar ülke gündemine oturdu. Ancak bugün burada bizim hastaya nasıl tedavi uygulayacağımıza hangi ilaçla vatandaşa yardımcı olacağımıza bile karışıyorlar” diye konuştu.
“ŞİFA VEREN ELİ...”
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan İzmir Aile Hekimleri Derneği, İzmir Tabip Odası, Birlik Sağlık Sendikası, Birlik Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İzmir Sağlık Platformu, Genel Sağlık İş Sendikası ve Hekimler Birliği Sendikası temsilcileri Sağlık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliği ‘Eziyet Yönetmeliği’ diyerek protesto etti. Tüm sendikalar adına açıklamayı okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak, mücadeleye devam edeceklerini belirterek yönetmeliğin nitelikli sağlık hizmeti adı altında aile sağlığını tehdit ettiğini ve sadece hekimlerin değil vatandaşların sağlık hizmeti alma hakkının gasp edildiğini aktardı. Meslek onuruna ve geleceklerine sahip çıkacaklarını söyleyen Çolak, “Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti veren bizlerin yaptığı iş sağlık için vazgeçilmezdir. Çocuk felci, kızamık gibi hastalıklar artık yoksa bu bizim sayemizde. Siz şifa veren eli kırıyorsunuz. Biz merak ediyoruz, sizin bu yönetmeliğiniz mi nitelik artıracak, reçetemize sınır koyarak mı, sağlıkta şiddete sessiz kalarak mı niteliği artıracaksınız? Aile hekimliğinin işlerliğini ortadan kaldırıyorsunuz. Bizler buna izin vermeyeceğiz. Siz asıl aşı temin edin, bebek aşıları yok. Alacağımız ücreti puana bağlıyorsunuz, merkezlerde şiddeti görmüyor bizi hastalarımızla karşı karşıya getiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.