Ekonomi

‘Bu dev birliktelik herkese yarayacak’

Kendi topraklarını bereketlendirmek, küçük esnafı ayakta tutmak için yerel market zincirleriyle üreticilerin temsilcileri dev bir buluşmaya hazırlanıyor

Abone Ol

Nihat AK/EGE TELGRAF- Türkiye'deki yerel üreticilerle perakendecilerin büyük buluşmasına hazırlanan Başdaş Marketler Zinciri ve EGEPERDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Feyzi Başdaş, yerli malı kullanmanın, hem ülke ekonomisini güçlendirirken hem de yerel üreticilere destek verdiğini dile getirdi. Başdaş, kendi topraklarımızda üretilen ürünlerle geleceğimizi garanti altına alabileceğimize dikkati çekerken, yerli malı tercih etmenin, ülkemize değer katmanın en kolay yolu olduğunu söyledi. 

‘DAYANIŞMA ZİNCİRİ’

Başdaş Marketler Zinciri ve EGEPERDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Feyzi Başdaş, “Yerel marketten yerli malı almak, sadece bir alışveriş değildir; yaşadığın topraklara, kültürüne ve komşularına verdiğin bir destektir. O ürünlerin her biri, senin mahallendeki çiftçinin alın teri, yerel üreticinin gece gündüz çalışması, yörenin doğasına duyulan saygının bir yansımasıdır. Yerli malı aldığında, sadece sofrana taze ve doğal ürünler koymakla kalmazsın, aynı zamanda kendi geleceğine, çocuklarının yarınlarına yatırım yaparsın. Her alışverişte, kendi toprağının bereketine can verirsin, şehrinin sokaklarındaki küçük esnafın ayakta kalmasını sağlarsın. Bu, bir dayanışma zinciridir; bir parçası olduğun, topluluğunu güçlendiren bir bağdır” dedi.

‘FİJİTAL TİCARET’

Yerel üretici ile perakende sektör profesyonellerini yılda bir kez buluşturduklarına dikkati çeken Başkan Başdaş, “Perakende sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan “Yerel Zincirler Buluşuyor” (YZB) etkinliği, bu yıl 15. kez kapılarını açacak. 11-12 Eylül'de İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek buluşma, dijital ve fiziki ticaretin kesişim noktasında, “fijital ticaret” kavramını merkeze alacak. Etkinlik boyunca, dijitalleşme, tüketici davranışlarındaki değişimler, sürdürülebilirlik ve markalaşma gibi başlıklar etrafında sektörün önde gelen isimleri tarafından önemli sunumlar yapılacak. Katılımcılarımız için hem iş geliştirme hem de yeni iş birlikleri kurma açısından büyük fırsatlar sunacak. Yerel marketlerin büyük zincirlerle rekabet edebilmesi için tedarik zincirini optimize etmeleri gerekir. Yerel üreticilerle doğrudan işbirliği yapmak, aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, lojistik süreçlerin iyileştirilmesi ve teknolojik çözümlerle desteklenmesi de marketlerin maliyet avantajı elde etmesini sağlar” ifadelerini kullandı. 

“BÜYÜK BÖLÜMÜ EGE’DEN”

Raflarındaki ürünlerin büyük bölümünün İzmir ve Ege Bölgesi’nden olduğunu vurgulayan Başkan Başdaş, “Başdaş marketlerinin raflarında yerli malı ve özellikle de İzmir ve Ege Bölgesi’nden olmasına özen gösteriyoruz. Bizde yüzde 50-55 yerli malı olurken bu oran ulusal marketlerde yüzde 5 seviyesinde. Bir ülkenin perakende sektörünü yabancı sermayeye kaptırması, uzun vadede yerel ekonominin zayıflamasına, kültürel değerlerin kaybına ve devletin ekonomiyi yönlendirme yeteneğinin azalmasına yol açabilir. Yerel marketler, bulunduğu bölgenin kimliğini yansıtan bir markadır.  Bölgenin kültürel ve doğal değerlerini ortaya koyan yerel değerlerin bir parçasıdır. Bu nedenle, yerel üreticileri ve işletmeleri korumaya yönelik düzenlemeler ve stratejiler geliştirilmesi büyük önem taşır. Yerel yönetimler, yerel marketleri desteklemek için çeşitli teşvikler ve politikalar uygulayabilir. Örneğin, mali yüklerini azaltabilir, sosyal yardımlarını ve çalışan alışverişlerinin yerel market ve yerel ürünlerden yapılmasını sağlayabilirler. Toplumsal farkındalık kampanyaları ile yerel alışverişi popüler kılabilirler. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve ilçe belediye başkanları bu konuda daha duyarlı olmalıdır” diye konuştu.

SORUNLARIMIZ VAR

Yerel marketler zincirlerinin acil çözüm bekleyen sorunları olduğunu belirten Başkan Başdaş, “Nitelikli iş gücü bulmakta zorluklar yaşıyoruz. Bazı insanlar için marketlerde çalışmak, düşük statülü bir iş olarak algılanabiliyor. Özellikle gençler, daha prestijli veya daha yüksek kariyer olanakları sunan işlere yönelme eğiliminde olabiliyor. Market çalışanları online alışveriş ve kargo sektöründeki büyümeyle sektör değiştirdi. Online alışveriş eve teslim sistemimiz çalışıyor ama maliyetlerini çıkaramıyor. Büyük zincir marketlerin ölçek ekonomisinden yararlanabilme avantajı var. Ancak yerel marketler bu avantajdan mahrum. Yerel marketler, enflasyonun kaynağı değildir tam aksine mevcut ekonomik şartlar içinde rekabet ederek fiyatları olabildiğince kontrol altında tutmaya çalışırlar” şeklinde konuştu.