Yaka Mahallesi’ndeki
Doğal Tarım Çiftliği’nde oluşturulan alana ekimi yapılan tohumların coğrafi işaret tescilinde kayıt altına alınan özellikleri birebir karşılayan nitelikte olduğu belirtilirken, yapılan çalışma sayesinde
Bornova’nın en önemli tarımsal ürünlerinden birinin korunup gelecek nesillere orijinal haliyle aktarılmasının mümkün olacağı ifade edildi.
Belediye üniversite işbirliği
Bornova Kınalı Bamyası’nın coğrafi işaret tescilinin alınmasında ve tohumların korunmasında Bornova Belediyesi ile işbirliği yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bülümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü personeliyle birlikte tohumları toprakla buluşturdu.
Eleme işlemi yapılıyor
Prof. Dr. Eftal Düzyaman Bornova Kınalı Bamyası’nın coğrafi işaret tescilinin alınması sürecinde kayıt altına aldıkları özellikleri korumak için çaba sarfettiklerini belirterek, “Ege Bölgesi’ni karış karış gezerek halen Bornova Kınalı Bamyası’nın yetiştirildiği yerlerden tohumları topladık. Tohumda zamanla mutasyonlar birikiyor, yabancı tozlaşma olabiliyor başka yerlerden polen gelebiliyor. Bunun gibi nedenlerle tohumlarda farklılaşmalar yaşanabiliyor. Biz topladığımız tohumların içinden gerçek Bornova Bamyası tiplerini tespit ederek onlarla üretim yapılmasını sağlayacağız.
Bornova’nın değerlerini koruyacağız
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, tarımsal üretimin pek çok dalında destekler verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini belirterek, “Bornova Kınalı Bamyası sadece Bornova İzmir’de değil, Türkiye’nin pek çok yerinde de ismiyle bilinen ve talep edilen bir ürün. Bornova Belediyesi olarak bu özel tarımsal ürünümüzü korumak ve geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sadece coğrafi işaret tescilini almakla kalmadık, en iyi Bornova Kınalı Bamyası tohumlarının yetiştirilmesi için de imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bornova’nın tüm değerlerini korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Editör: TE Bilisim