Bayraktar, bu yıl Türkiye genelinde biber üretiminin artış gösterdiğini belirterek, 2010 yılında 1,9 milyon ton olan biber üretiminin 2023 yılında yüzde 55 artışla 3 milyon tona yükseldiğini söyledi. Ancak, tüketimde aynı oranda bir artış görülmediği için üretici fiyatlarının düştüğünü ifade etti.

“Üretim Artıyor, Tüketim Aynı Oranda Artmıyor”

Bayraktar, “Ülkemizin biber üretimi yıllar itibarıyla artmaya devam ediyor. 2021 yılında 3 milyon ton biber üretildi. Üretilen biberin yüzde 52’si kapya biber, yüzde 30’u sivri biber, yüzde 13’ü dolmalık biber ve yüzde 5’i çarliston biber oluşturdu. Ancak üretimdeki bu artışa rağmen tüketimde aynı oranda bir artış görülmüyor. Arz fazlalılığı ve talebin artmaması biberde üretici fiyatlarının düşmesine neden oldu” dedi.

“Pazar Fiyatları Üreticiyi Mağdur Ediyor”

Bayraktar, tarımsal ürünlerde yaşanan fiyat düşüşlerinin üreticileri mağdur ettiğini belirtti. Biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domates fiyatlarındaki düşüşlerin üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Bayraktar, “Üreticilerimiz, üretimden pazarlamaya, fiyat oluşumuna kadar pek çok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu sezon biber, kabak, karpuz, fıstık, badem ve domatesteki fiyat düşüşleri üreticimizi mağdur ediyor. Fiyatı düşen ürünler yüzünden üreticilerimiz üretimden vazgeçecek ve bu durum tüketicilerimize daha yüksek fiyat olarak yansıyacak” şeklinde konuştu.

“Kabak ve Karpuzda Fiyat Düşüşü”

Kabak ve karpuzda arz fazlalılığı nedeniyle fiyatların düştüğünü belirten Bayraktar, “İhraç edilemeyen kabak iç piyasaya da pazarlanamadığından, yüksek nakliye maliyetleri ve düşük kar marjı nedeniyle tüccarlar kabak alımına yanaşmıyor. Kabak, olgunlaştıktan sonra 1 hafta içinde kesilmediği takdirde özelliğini kaybettiğinden, üreticiler kabaklarını hayvanlara yem olarak vermek zorunda kalıyor” dedi. Karpuzda da arzın yüksek, talebin düşük olması nedeniyle fiyatların düştüğünü belirten Bayraktar, “Karpuz fiyatları Antalya bölgesinde 4 ila 7 lira arasında, diğer bölgelerde ise 3 liraya kadar düştü” şeklinde bilgi verdi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında düşme! Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası altın fiyatlarında düşme!

“Antep Fıstığında Stokçuluk Sorunu”

Antep fıstığında yüksek rekolteye bağlı olarak fiyatların gerilediğini belirten Bayraktar, alıcıların ucuz fiyatla aldıkları fıstığı stoklayıp, arzın azalmasıyla yüksek fiyatla piyasaya sürdüğünü söyledi. Bayraktar, “Fiyatların daha fazla düşmesini önlemek için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesi ve ihracat kanallarının zorlanması gerektiğini” vurguladı.

“Salçalık Domateste Üretici Sorunları”

Salçalık domateste üretim alanlarının artmasına rağmen, salça fabrikalarının üreticilere yüksek fire oranları çıkardığını belirten Bayraktar, “Fabrikalar daha az sayıda üreticiyle sözleşme yaparken, mevcut sözleşmelerde yüksek fire oranları çıkararak üreticilerimizi mağdur ediyor” dedi.

“Pazarlama Sorunları Tarımı Olumsuz Etkiliyor”

Bayraktar, yaş sebze ve meyvedeki sıkıntıların, tarım sektöründeki pazarlama sorunlarından kaynaklandığını belirterek, “Tarlada 5-10 liraya satılan ürünlerin marketlerde 4-5 kat fazlaya satılması kabul edilemez. Ülkemizde etkin bir pazarlama sistemi ve organizasyonun kurulamamış olması, mevcut sistemin aracılar tarafından kontrol edilmesi, ürün kayıplarına ve üretici-tüketici arasındaki dengesizliğe neden oluyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA