Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, Aydın'ın Söke ilçesindeki Beşparmak Dağı'nda keşfettikleri yeni bitki türünü bilim literatürüne kazandırdı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibini bu önemli keşiflerinden ötürü tebrik ederek başarılar diledi.

Matrix Fitness ile en yeni trendleri keşfetme zamanı! Matrix Fitness ile en yeni trendleri keşfetme zamanı!

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Varol Aydın, Mart ayında Beşparmak Dağı’nda yaptığı bir gezide fark ettiği ve fotoğraflarını çektiği bitkinin özelliklerini Prof. Dr. Hasan Yıldırım’a iletti. Prof. Dr. Yıldırım, bu bitkinin literatürde daha önce kaydedilmediğini belirleyerek detaylı bir araştırma başlattı. Yıldırım ve Aydın, bitkinin bulunduğu bölgede saha çalışmaları gerçekleştirdi. Doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Kenan Akbaş ile birlikte yapılan saha ve laboratuvar çalışmaları sonucunda hazırlanan bilimsel makale, Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergi Annales Botanici Fennici'de yayımlandı. Keşfedilen bitkiye “Latmos kazgagası” adı verildi ve bilimsel ismi “Corydalis varolaydinii” olarak belirlendi.

++Prof. Dr. Necdet Budak Prof. Dr. Hasan Yıldırım-1

‘EN ZENGİN CİNSLERDEN BİRİ’

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bu bitkinin sadece Latmos bölgesinde yayıldığını belirterek, “Corydalis (Kazgagası) cinsi dünya genelinde yaklaşık 500 türe sahip olup, Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinin en zengin cinslerinden biridir. Türkiye’de bu yeni türle birlikte toplamda 16 tür bulunuyor ve endemik tür sayısı 7’ye çıktı. Latmos bölgesi, Aydın ve Muğla sınırlarında, batıda Söke Ovası, kuzeyde Büyük Menderes Ovası, doğuda Çine ve Karpuzlu Ovası ile güneyde Bafa Gölü ve Milas Ovası arasında yer alan dağlık bir bölgedir. Latmos, Menderes Masifi’nin bir uzantısı olup, 500-600 milyon yıl öncesine tarihlenen gnays kayalarıyla oluşmuştur ve günümüzdeki şekli, bu jeolojik yapının etkisiyle oluşmuştur. Ayrıca, Latmos’un eşsiz doğasını oluşturan doğal Fıstık Çamı, Kızılçam ve Meşe ormanları ile zengin bir ekosisteme sahiptir. Latmos, eski Karya bölgesi ve uygarlığının bir parçası olarak tarih boyunca önemli bir yer tutmuştur” dedi.

Prof. Dr. Yıldırım, Latmos bölgesinin ve burada endemik olarak bulunan ‘Latmos kazgagası’ bitkisinin korunmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Latmos’taki doğal ve kültürel mirası korumak için hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, dünyanın bu eşsiz doğal ve kültürel miras alanlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Kaynak: Bülten