Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve ekibi, kazgagası (Corydalis) cinsine ait bu yeni türü "Latmos kazgagası" olarak adlandırdı.
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Varol Aydın, Mart ayında Beşparmak Dağı'nda gerçekleştirdiği gezide fark ettiği bitkinin fotoğraflarını Prof. Dr. Yıldırım'a gönderdi. Yapılan araştırmada bitkinin literatürde kaydı bulunmadığı belirlendi. Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Görevlisi Kenan Akbaş’ın da katkılarıyla saha ve laboratuvar çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar sonucunda hazırlanan bilimsel makale, Finlandiya merkezli uluslararası hakemli dergi Annales Botanici Fennici'de yayımlandı.
Bitkinin Özellikleri ve Koruma Önerisi
"Latmos kazgagası" adı verilen bitkinin bilimsel ismi "Corydalis varolaydinii" olarak belirlendi ve sadece Latmos bölgesinde yayıldığı vurgulandı. Prof. Dr. Yıldırım, dünyada yaklaşık 500 türü bulunan kazgagası cinsinin, Türkiye'de 16 türle temsil edildiğini ve bunlardan 7'sinin endemik olduğunu belirtti. Latmos'un, antik dönemlerde önemli bir yerleşim yeri olduğunu ve burada 8 bin yıl öncesine ait kaya resimlerinin bulunduğunu ifade etti. Yıldırım, bu bölgenin yaban hayatı, flora ve faunasının madencilik gibi olumsuz etkenlerden korunması gerektiğini vurguladı. Latmos’un korunması için özel bir statü sağlanmasının önemine dikkat çekerek, bu doğal ve kültürel mirasın gelecekte kaybolma riskine karşı uyarıda bulundu.