Beko CEO’su Hakan Bulgurlu, sürdürülebilirliği iş modeli olarak benimsemiş bir şirket olarak, net sıfır hedefinin sadece gezegenin geleceği için değil, aynı zamanda işlerinin sürdürülebilirliği için de kritik olduğunu vurguladı. Bulgurlu, “SBTi tarafından aldığımız onay, sürdürülebilirlik çalışmalarımızın doğruluğunu ve bilimsel bir temele dayalı hedeflerimizin güvenilirliğini pekiştiriyor” ifadelerini kullandı.

SBTi Onaylı Hedefler

Beko’nun SBTi tarafından onaylanan sürdürülebilirlik hedefleri, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı amaçlıyor. Bu hedefler, 2022 baz yılına göre Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonları üzerinden belirlenmiş. Ayrıca, şirket, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı taahhüt etti. Bu doğrultuda, Beko 2022 baz yılına göre Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarını yüzde 90 oranında azaltmayı planlıyor.

Sektörde Öncü Adımlar

Beko, üretim ve araştırma-geliştirme başta olmak üzere, tüm süreçlerinde karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2023 yılı itibarıyla, 373 enerji verimliliği projesi sayesinde 95.680 gigajoule enerji tasarrufu sağladıklarını belirten Bulgurlu, bu projelerin sonucu olarak 6.983 ton karbondioksit eşdeğeri emisyonunun engellendiğini de ifade etti. Ayrıca, üretim tesislerinde kullanılan enerjinin yüzde 64’ü yeşil elektrikle karşılanırken, 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.

Beko'nun sürdürülebilirlik hedefleri yalnızca üretim süreçleriyle sınırlı kalmıyor. Şirket, 2030 yılına kadar tedarikçilerinin de yüzde 100 yeşil elektrik kullanmasını sağlamayı amaçlıyor. Bu adımla, tüm değer zincirinde sürdürülebilirliği yaygınlaştırmayı planlıyor.

Yenilenebilir Enerji Hedefleri

Beko, yenilenebilir enerji alanında da önemli bir büyüme hedefliyor. Şirket, 2024 sonuna kadar 90 megawatt peak yenilenebilir enerji kurulu gücüne ulaşmayı planlıyor. Bu kapasiteyle, Beko yıllık 138 milyon kilovat saat elektrik üretmeyi ve 57 bin ton karbondioksit eşdeğeri emisyonu önlemeyi hedefliyor.

Beko’nun güneş enerji yatırımlarında, yapay zeka destekli üretim tesislerinde üretilen yüksek kaliteli güneş panelleri kullanılacak. Bu paneller, yıllık 600 megawatt değerinde üretim kapasitesine sahip ve 1 milyon adet güneş paneli üretme kapasitesine sahip.

Karbonsuzlaşmada Sektöre Öncülük

Beko CEO’su Hakan Bulgurlu, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha belirgin hale geldiğini ve sıcaklıkların arttığını vurgulayarak, “Sektörümüzü hızla karbonsuzlaştırmak, gezegene ve topluma yönelik sorumluluğumuz olmanın ötesinde, işimizin geleceği için de son derece önemli” dedi. Şirket, iklim krizine karşı alacağı önlemleri yalnızca kendi üretim süreçleriyle sınırlı tutmayıp, sektördeki diğer paydaşlarıyla iş birliği yaparak küresel ölçekte de etkili çözümler üretmeye odaklanıyor.

İzmir Gevreği zamdan nasibini aldı | Oda başkanı yeni fiyatı açıkladı İzmir Gevreği zamdan nasibini aldı | Oda başkanı yeni fiyatı açıkladı

Beko, sürdürülebilirlik alanında gösterdiği güçlü taahhütlerle, yalnızca iş modeli açısından değil, aynı zamanda çevresel sorumluluğu açısından da sektörüne liderlik etmeye devam ediyor.

Kaynak: AA