Kastamonu'nun Ahlat köyünde bulunan ve milyonlarca yıl öncesine dayandığı tahmin edilen bazalt kayalıkları, benzersiz görünümüyle dikkat çekiyor. Ancak bu doğal güzellik, yeterince tanıtılmayı bekliyor.
Benzersiz Yapısı ve Oluşumu
Ahlat köyü Hacıbaklar Mahallesi’nde yer alan altıgen bazalt kayalıkları, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Tunoğlu'nun açıklamalarına göre, soğuma çatlakları ile oluşmuş bir yapıya sahip. Tunoğlu, “Bazalt sütunlar, diğer akma veya lav bazaltları gibi yüzeyde akan ve soğuyan bazaltlar değildir. Onlarda sütunsal yapı yoktur” dedi.
Yarık ve çatlaklar boyunca yeryüzüne ulaşan lavların, zamanın topoğrafyasına uygun çukurlarda birikerek lav gölleri oluşturduğunu belirten Tunoğlu, "Lavın dış yüzeyi hızlı soğuma ile katılaşır ve bu süreçte soğuma çatlakları meydana gelir" diye ekledi.
Tarihî ve Jeolojik Önemi
Bu bazalt kayalıklarının Türkiye'deki volkanik faaliyetlerin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Tunoğlu, "Türkiye, volkanik bir ülke. Özellikle 20-25 milyon yıl öncesinde etkili volkanizmayla baş başa kalmış. Bu kayaların yaşı, muhtemelen 15-20 milyon yıla kadar uzanıyor" ifadelerini kullandı.
Tunoğlu, kayalıkların koruma altına alınabileceği bir jeosit veya jeopark alanı olarak değerlendirilebileceğini de sözlerine ekledi.
Doğa Fotoğrafçıları İçin Cennet
Doğa fotoğrafçısı Cebrail Keleş ise kayalıkları sıkça ziyaret ettiğini ve buranın korunmaya değer bir doğal yapı olduğunu belirtti. Keleş, “Bu alan, benzersiz manzarası ile fotoğraflamak için harika bir yer. Burası, Kastamonu'nun doğal güzelliklerinin en iyi örneklerinden biri” dedi.