MEHMET GÜÇLÜ GÜLER / EGE TELGRAF- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında Bayındır’a yaptığı ziyaret sırasında müjdelediği Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, günden güne büyüyor ve gelişiyor. Anadolu topraklarında eski bir tarihe sahip ve özellikle de Osmanlı döneminde sarayları süsleyen bitkileri yetiştiren Bayındır’da yeniden sera ve çiçekçiliğin şahlanacağı ve çok başka boyutlara ulaşacağı günler çok yakın. Hollanda ve İtalya gibi ‘çiçek’ denildiğinde akla gelen yerlerin artık işi gerçekten zor diyebiliriz. Bayındır’da hayata geçecek olan Sera OSB’de gelinen süreci işin başındaki isimlerle konuştuk. Alanın belirlediği, ön tahsislerin yapıldığı ve kamulaştırma çalışmalarının da süratle ilerlediği OSB’de önümüzdeki yıl birçok çalışmanın tamamlanması bekleniyor. Bu OSB, bırakın Küçük Menderes Havzası’nı tüm yurda ve hatta dünyaya örnek olmak için artık gün sayıyor…

Hepsiburada Tech Academy Programı tamamlandı! Hepsiburada Tech Academy Programı tamamlandı!

ERGENLİ DERESİ’NİN ISLAHI TAMAM

Konuyla ilgili OSB Bölge Müdürü Zekeriya Çabuk, sürecin başından bu yana nasıl ilerlediğini ve şu anda ne noktada olduğunu Ege Telgraf’a anlattı. Bu çalışmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesiyle başladığının altını çizerek açıklamalarına başlayan Çabuk, ¨Cumhurbaşkanımız Bayındır’ı ziyaret ettiğinde Bayındırlı üreticilerin yaklaşık 25 yıldır hayali olan OSB’yi müjdelemiş, çiçekçilikle ilgili olarak ‘Bayındır neden bir Hollanda, bir Singapur olmasın?’ demişti. Küçük Menderes Havzası, özellikle Bayındır iklim şartları açısından diğer bölgelere göre erkenci bir bölge. Hem ikliminin yapısı hem de yeraltı su zenginliği açısından bereketli topraklara sahibiz. Bayındır’da Çiçek Organize Sanayi Bölgesi’nin ilk dillendirildiği tarihte, bundan 25 yıl önce, İzmir Ticaret Odası ve Bayındır Belediyesi bir çalışma yapmıştı. Yer seçimi yapılmış ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca onaylanmıştı. Sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sorumluluğundaki 1/100000 ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Düzeni Planı’na  Çiçekçilik OSB Bölgesi alanı olarak işlendi. Sonra OSB’ler Türkiye’de farklı bir yere evrildi. Tarımla alakalı olan OSB’ler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğuna geçti ve orada şekillendirildi. Cumhurbaşkanımızın Bayındır’da Tarım OSB kurulması konusunda verdiği talimat sonrası İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), buranın bir an önce yatırımcıya kazandırılması ve OSB’nin hayata geçmesi için bir çalışma yürüttü. İlk planlara işlenmiş olan alanda zeytin ağacı varlığı ve kamulaştırma yükünün fazla olması nedeniyle böyle bir alanda OSB kurulmasının uygun olmayacağı ifade edildiğinden yeni bir yer arayışına gidildi. Ergenli Deresi’nin olduğu yerde bir alan belirledik. Alanın sağında ve solunda derenin düzensiz bir yatağı vardı. Bu bölgede kazanılabilir alanları göz önünde bulundurarak bir çalışma yaptık. Söz konusu alan yaklaşık 890 bin metrekareye sahip. Dolayısıyla bu yaptığımız çalışma ile düzensiz dere yatağını DSİ 2. Bölge Müdürlüğümüzün çalışması ile ıslah ederek yatırıma kazandırmış olduk¨ dedi.

Erdogan2

‘İKİ AY İÇİNDE SONUÇLANABİLİR’

¨Bu alanın içinde yaklaşık 660 bin metrekaresi OSB’nin uhdesine geçmişti, 13 taşınmaz parseli için vatandaştan satın alma yoluna gittik ama anlaşma sağlanamadı¨ diyerek açıklamalarını sürdüren Çabuk, ¨Bu sefer de anlaşmazlık tutanakları gereğince mevzuatın verdiği yetki ile belediyeyi kamulaştırma davalarını yürütmek üzere yetkili kurum seçtik. Belediyemiz de gerekli davaları açtı. Şu anda dava süreçleri devam ediyor. Birçok karar adli tatil girmesinden dolayı eylül ayına kaldı fakat şu anda 6 tane taşınmazın tapusunu devraldık. Bu süreçte ne mi yaptık? OSB’ler planlama hiyerarşisine göre kurulan, imar planlama süreçleri olan bir oluşum. Daha önceki 1 / 100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında işli olan OSB’nin yerini Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığına başvurarak iptal ettirdik ve belirlediğimiz alanın OSB alanı olarak belirlenmesini sağladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de 1 / 25000 ölçekli ÇDP ve Nazım planlarına işlenmesini sağladık. Son süreçte ise Tarım ve Orman Bakanlığımızın onaylayacağı 1 / 5000 ve 1 / 1000 ölçekli imar planı çalışmamız kaldı. İki hafta önce 1 / 5000 ölçekli planlarımız askıdan inerek onaylandı, sadece 1 / 1000 ölçekli uygulama imar planlarımız kaldı. Bu planlarımızın da onaylanması kamulaştırma çalışmalarının tamamen bitip mülkiyetin OSB’ye geçmesine bağlı. Bu sürecin yaklaşık iki ay içinde tamamen sonuçlanacağını öngörüyoruz. Zaten yerleşim planlarını ön tahsisleri yapacağımız zaman sayısal oranda için kamulaştırma bittikten sonra da hemen parselasyonu yapıp ön tahsisi yaptığımız yatırımcılara tahsis protokollerini ve taahhütlerini alarak sunacağız¨ ifadelerini kullandı.

‘ÖN GÖRÜMÜZ 2025’İN ORTALARI’

OSB projesi kapsamında 31 sera parseli ve 20 de sanayi parseli olduğunu da açıklamalarına ekleyen Çabuk, ¨Tarımsal OSB’lerin içinde sanayisinin de olması gerekiyor. Bu sanayinin niteliği sera parsellerinin varlık sebebine uygun olması lazım. Seralarda çiçek üretimi yapılıyorsa, oradaki sanayilerde örneğin seralarda kullanacak kasalar, saksılar üretebiliyor. Ancak sanayici orada kalkıp ‘Ben sandalye üreteceğim’ diyemez. Sera parsellerimizde şu an 21 yatırımcımız var. Büyük bir yatırımcı da bu projeye katılımcı olarak ‘Benim burada çiçekçilik işletmem var. Yerimi kamulaştırmayın, ben de yatırımcı olarak yer alayım’ diyerek yatırımcı oldu. 15 tane de sanayi parselinde ön tahsis yaptığımız yatırımcı var. Biz, şu anda kamulaştırmalara devam ettiğimiz için maliyetleri kesinleştirmek adına diğer parsellerin tahsisini durdurduk. Bu süreç devam ederken bir yandan altyapı ihalelerini de yaptık. Bir yüklenici firma yollarımızın, teknik altyapıların projelerini yapıyor. Projeler de tamamlanmak üzere. Her şey hazırlandıktan sonra projeyi bakanlığa teslim edeceğiz. Altyapımız daha önce Cumhurbaşkanlığı Stratejik Daire Başkanlığı’na bakanlığımız aracılığı ile müracaat ettiğimiz için Cumhurbaşkanımızın onayı ile kredili olacak. Organize Tarım Bölgemiz kredilendirilmiş ve uzun vadeli bir ödeme planı ile altyapıya sahip olacak. Şu anda altyapının ihale sürecine çok yaklaştık. Öngörümüz şu: Bir aksilik olmazsa, ki olmaması için çok titizlikle bir çalışma yürütüyoruz, 2025’in ortalarında altyapımız bitmek üzere olacak, biz de yatırımcılara ön tahsisten tahsise döndürmüş oluruz ve yine 2025 yılının sonuna doğru artık yatırım yapılabilir, seraları, imalat ve sanayi fabrikalarını da görebiliriz¨ dedi.

ÇİÇEKÇİLİK OSB’DEN SERA OSB’YE

Bu çalışmaya aslında ilk olarak Çiçekçilik OSB olarak başladıklarını ancak Bayındır’da beş yıl önce çiçekçiliği konuşurken sadece mevsim, iç mekan, yer örtücü süs bitkilerinden bahsedildiğini, sonrasında ise üretimin bambaşka bir yere evrildiğini aktaran Çabuk, ¨Anlaşmalı üretim modelleri oluştu ve birlik ve kooperatifler kuruldu. Büyükşehir belediyeleri de alımları birlik ve kooperatifler aracılığı ile almaya başladı. Zamanla üretim öyle bir yere geldi ki Bayındır, ağaç ve çalı grubu yani çok yıllık bitkilere doğru evrildi. Mevsimlik, iç mekan bitki üretimi yapan az sayıda sera ve üretici kaldı. Buraya ‘Çiçekçilik OSB’ dediğimizde bakanlık, ‘Buradaki parsellerin yarısı teknolojik sera ile örtülmeli. Burada topraksız tarım yapılması esastır. Suyun maksimum fayda ile kullanılabilmesi gerekir’ diyor. Amaçlanan uluslararası kalite ve standardın yakalanması. Bayındır’daki üretimde ağaç ve çalı grubunda üreticimiz zeytin bahçelerinin aralarında bile bunu yaptığı için, buradaki üreticide talep görmedi. Dolayısıyla buranın artık kamulaştırma da dahil olmak üzere bazı giderlerinin olması sebebiyle Çiçekçilik OSB’de de seracılıkta da ortak konunun sera yapmak üzerine olması nedeniyle biz çiçekçilikten bakanlık onayı ile Sera OSB’ye döndük. Yani Bayındır Çiçekçilik OSB değil, Sera OSB. Burada yatırımcı, isterse çilek isterse de çiçek üretebilir. Benim öngörüme göre; yatırımlar başlar, sonra katma değeri yüksek sera ortamında üretilebilecek orkide gibi ürünler üretilebilir ve zamanla çiçekçiliğe dönebilir¨ diye konuştu.

S A H A1

‘UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ’

Bayındır’da günden güne yükselen OSB’nin gelecek vizyonu hakkında da Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün ve yönetim kurulu üyeleri, şu mesajları verdi: ¨Kuruluş protokolümüzde yatırımın yapılması ile ilgili 8 kurucu ortağımız var; İzmir Valiliği, EBSO, İZTO, İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege Bölgesi İhracatçılar Birliği (EİB), Bayındır Belediyesi, Bayındır Ticaret Odası, BAYÇİKOOP ortaklarımız arasında. Temsil oranlarına göre 15 müteşebbis üyemiz ve arasından seçilen 5 Yönetim Kurulu üyemiz var. Müteşebbis heyet Başkanlığı Fetullah Yetik tarafından yürütülüyor. Yönetimimiz de temsil oranına göre müteşebbis üyelerimiz arasından seçildi. Oldukça uyumlu bir süreç yürütülüyor. Bakanlığımızın ve Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç’un bize çok büyük destekleri var. Şu anda baktığımızda Küçük Menderes Havzası’nın en büyük sorununun su olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, Ödemiş ve Tire’nin bir kısmı bu noktada gerçekten sıkıntılı. Ancak Bayındır, yeraltı su kaynakları açısından gerçekten verimli bir altyapıya sahip. Suyun hoyratça kullanılmaması ve gelecek neslin kaynaklarının tüketilmemesi gerekiyor. Bu da bizim sulamayı teknolojik seralarda üreticiyi özendirip devletimiz tarafından desteklendiği bu projelerde yer alıp kapalı, damlama ve hidroponik sulama sistemleriyle yapmamız lazım. Hayata geçireceğimiz bu OSB, başta Bayındır olmak üzere bölgemizdeki üreticilere de bunu öğreterek bir örnek teşkil edecek. Çiçekçilikte ise özellikle dışa bağımlı olan tohum üretimi ve fidecilikle ilgili nitelikli öz kaynaklara yönelinmesi için fidelikler kurarak üreticiye çok büyük artılar kazandıracaktır. Ayrıca istihdam konusunda da Sera OSB’nin çok büyük faydaları olacaktır. Gençleri özendirerek bu işin içine sokabileceğimiz yeni bir kaynağımız olacak.¨

Kaymakam Mete: “İlçemize hayırlı olsun!”

Bayındır Kaymakamı Murat Mete, Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Müdürü Zekeriya Çabuk’u makamında ziyaret ederken, akabinde bölgeye birlikte gezide bulundu. Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler alan Kaymakam Mete, “Tamamlandığında ilçemiz üretim ve istihdam süreçlerine şüphesiz büyük katkıları olacak bölgemizin, kuruluş süreçleri kamu kurum ve kuruşlarımız, müteşebbis heyetimiz ve bölge yönetim kurulunca hassasiyetle takip edilmektedir. Son olarak 1/5000 lik imar planları bakanlıkça onay almış ve askı süreçleri kaymakamlığımızca tamamlanmıştır. Şimdiden gelinen nokta ilçemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

 ¨Bu proje Bayındır’a çok şey katacak!¨

Bayındır Belediye Başkanı Davut Sakarsu da ilçede günden güne büyüyerek hayata geçen OSB hakkında düşüncelerini paylaştı. Başkan Sakarsu, ¨Biz proje konusunda yapılması gereken ne varsa belediye olarak tam destek veriyoruz. Kurucu ortaklığımızda yüzde 6’lık gibi bir payımız var. Heyetler gerekli çalışmaları yapıyor, biz de elimizden geleni hayata geçiriyoruz. Hiçbir sıkıntımız, problemimiz yok. Çalışmalar da gayet iyi gidiyor. Herkes bu noktada gerekli hassasiyeti gösteriyor. Bu projenin ‘çiçeğin başkenti’ Bayındır’a çok şey katacaktır. Özellikle OSB’nin hayata geçmesinin ardından çiçekçilik konusunda daha da ileriye gideceğini düşünüyorum¨ diye konuştu.

Kaynak: EGE TELGRAF