Kültür-sanat

Başkent'e erişilebilir tarih: Ulus Kültür Merkezi'nde engelsiz müze

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ulus’ta inşa edilen kültür merkezine görme engellilere yönelik interaktif bir müze ekliyor. Müzede, tarihi eserler üç boyutlu olarak dokunarak keşfedilebilecek.

Abone Ol

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), tarihi Ulus bölgesinde inşa edilen 90 bin metrekarelik yeni kültür merkezine görme engelliler için özel bir müze ekliyor. Anadolu Medeniyetler Müzesi ile işbirliği içinde oluşturulacak müze, görme engelli ziyaretçilerin tarihî eserleri dokunarak keşfetmelerine olanak tanıyacak.

Görme Engelliler İçin İnteraktif Müze

Ankara’nın tarihi Ulus bölgesinde, Bentderesi mevkiinde inşa edilen kültür merkezinin bir parçası olarak, görme engelliler için tasarlanan özel bir müze hayata geçiriliyor. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen silikon sistemle, Anadolu Medeniyetler Müzesi’ndeki eserlerin kopyaları, üç boyutlu olarak görme engelli ziyaretçilerin dokunarak incelemesi için sergilenecek. Eserler, sesli bilgilendirmelerle de desteklenecek, böylece görme engelli bireyler tarihi eserleri daha ayrıntılı şekilde keşfedebilecek.

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, projeyle bölgenin tarihi değerlerinin daha görünür hale geleceğini belirtti. Kültür merkezi içinde alışveriş alanları, sanat galerileri ve kültür odaklı çeşitli etkinlik alanlarının yanı sıra, bölgedeki ulaşım sorunları da çözülüyor. Ulus esnafının ihtiyaçlarını karşılamak üzere alışveriş üniteleri kurulacak ve bölgede yıllardır hizmet veren Keçiören ve Mamak dolmuşları, merkezin altındaki iki katlı kapalı otoparka taşınacak.

Engelsiz Bir Kent İçin Adım Atılıyor

Ödemiş, Ulus Kültür Merkezi'nin, görme engelli bireyler için bir müze sunmanın ötesinde, engelsiz bir şehir oluşturma amacını taşıdığını vurguladı. Kültür merkezi, görme engellilerin objelere dokunarak tarihî eserleri keşfetmelerini sağlayan interaktif bir alan olarak tasarlandı. Projenin, başkent Ankara’nın 101. yılına denk gelmesi, ABB’nin bu projeyi başkent halkı ve görme engelli bireyler için anlamlı bir hediye olarak sunduğunu ortaya koyuyor.

Kültür merkezinin inşası yüzde 95 oranında tamamlanırken, ABB yetkilileri en geç Mart ayında merkezin hizmete girmesini bekliyor. Bu proje, yalnızca görme engelli vatandaşlar için değil, tüm başkent sakinleri için erişilebilir bir yaşam alanı yaratmayı hedefliyor.