İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında, “Sağlıklı Kent İzmir” temalı bir etkinlik düzenledi. Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda İzmirli katıldı.
76 YILDA NE KADAR İLERLEDİK?
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İnsan Hakları Günü’nün kabul edilişinin üzerinden geçen 76 yılın ardından, insanlığın ne kadar ilerlediği konusunda şüphelerini dile getirdi. Tugay, “76 yılda 76 milimetre ilerledi mi insanoğlu bilemiyorum. En azından iyi niyetli insanlar ellerinden geleni yapıyor” diyerek toplumda hala temel hakların korunamadığını vurguladı.
İNSANCA YAŞAM HAKKI ÜZERİNE
Başkan Tugay, İnsan Hakları Günü’nün kent hakkı, çevre hakkı ve doğa hakkı gibi önemli temaları gündeme getirdiğini, ancak günümüzde açlıkla mücadele ve işsizlik gibi temel sorunların hala ön planda olduğunu belirtti. “Yoksulluk varsa, diğer hizmetler insanların hayatını değiştirmeye yetmiyor” diyerek, insanca yaşam hakkına dair önemli bir çağrı yaptı.
İzmir’in daha eşitlikçi bir şehir haline gelmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yol haritasını paylaşan Başkan Tugay, her alanda bilinçlenme ve insanlara daha fazla hizmet sunma hedeflerini ifade etti. “İzmir’de insanlarımız yaşadığı kentten daha fazla pay alacak, hak sahibi olacak” diyerek, dezavantajlı kesimlere yönelik sosyal hizmetleri artıracaklarını belirtti.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJELER
Sağlık hizmetleri ve toplum sağlığı konusunda da adımlar atacaklarını belirten Tugay, “Ben hem bir hekim olarak hem de Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak örnek çalışmalar yapmak zorundayız” dedi ve İzmir’de sağlık alanında Türkiye’ye örnek olacak projelerin hayata geçirileceğini vurguladı.
KENTLERİN İYİLİK HALİ OTURUMU
Açılış konuşmalarının ardından, “İyilik Hali” başlıklı oturum başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda, akademisyenler ötekileştirme, ayrışma, sürdürülebilir yaşam ve doğa hakkı gibi konuları ele aldı. Okyay, kentlerin sadece insanlardan ibaret olmadığını, doğa ve hayvanların da bu yapının bir parçası olduğunu belirterek, eşitsizliklerle başa çıkmak için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.