Ayvalık’ta, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Balıkesir Valiliği, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Kent Konseyi ve Balıkesir İl Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen 5. "Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları" Sempozyumu, Küçükköy Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde başladı. Etkinlik, tarihi boyunca farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış Balıkesir'in arkeolojik değerlerini vurgulamayı amaçlıyor.
"MYTHOS'TAN LOGOS'A" TEMASI
Sempozyumun ana teması, "Mythos’tan Logos’a Kıyılar ve Adalar, Edremit Körfezi’nin Üç Yakası" olarak belirlendi. Etkinliğe, Midilli Kalloni Belediye Başkanı Taxiarchis Verros da katılarak bölgenin tarihi zenginliklerine olan ilgisini dile getirdi. Katılımın büyük olduğu sempozyumda, bölgedeki tarihi mirası keşfetmek ve yeni kazı alanları hakkında bilgi edinmek amacıyla arkeologlar ve bilim insanları bir araya geldi.
AYVALIK’IN UNESCO DÜNYA MİRASI ADAYLIĞI
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, sempozyumda yaptığı konuşmada, Ayvalık’ın 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine Endüstriyel Peyzaj Başlığı ile dahil edildiğini belirtti. Bu adımın, bölgenin tarihi ve kültürel mirasını koruma yönündeki önemini vurgulayan Başkan Ergin, “Ayvalık’ın bu listeye dahil edilmesi Balıkesir için gurur verici bir adımdır,” diyerek, sempozyumun bu tarihi misyonun devamı olduğunu ifade etti.
BALIKESİR'İN ARKEOLOJİK ZENGİNLİĞİNE VURGU
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ise, sempozyumun Balıkesir’deki antik kentlerin gün yüzüne çıkarılmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti. Ayrıca, bölgedeki tarihi eserlerin tanıtılmasının, Balıkesir’in tarihsel mirasını uluslararası alanda daha görünür kılacağına inandığını söyledi. Başkan Akın, sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti
EĞİTİM VE SANAT İLE ZENGİNLEŞEN PROGRAM
Sempozyumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan üstlenirken, İstanbul Üniversitesi’nden Emekli Öğretim Görevlisi Mehmet Özdoğan, "Geçmişi Geleceğe Aktarmak- Arkeolojinin Düşünsel Temelleri ve Politikaları" üzerine bir konuşma yaptı. Ayrıca, Yazar Nezih Başgelen, "Atatürk Döneminde Eski Eserler, Müzeler ve Arkeoloji" başlıklı bir açık oturum gerçekleştirdi. Etkinlik, Arpanatolia müzik grubunun verdiği konserle son buldu. Grubun performansı, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.