Yağmur Daştan / EGE TELGRAF- Buca Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Erhan Kılıç görevdeki 4,5 yılını değerlendirdi. Kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Başkan Kılıç, yaptığı çalışmaları ve gelecek hedeflerini anlattı. Yeni dönemde aday adayı olan Erhan Kılıç, "Çalışkan da biriyim. Belediye başkanlığı bir dönem yetmiyor... Birçok projeniz yarım kalıyor. Bir kent için de bir belediye başkanı iki dönem yapmalı. Zaten bürokrasiyi çözene kadar süre geçiyor... Bundan sonra emin olun daha çok mücadele edeceğim" diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE AFET ÇALIŞMASI
"5 yılı dolduruyoruz, nasıl geçtiğini anlamadım. Birçok sorunlar yaşadık. Hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak zorlu günler geçirdik. 2019'da belediye seçimlerini kazandıktan sonra bir yıl geçmeden pandemi yaşadık. Yeni bir düzen ve iş kolları ortaya çıktı. Bundan sonrasında da bu tür pandemi tarzı yaşayacağımız kötü durumlara hazırlanmamız için gelişmeler oldu. Ardından İzmir depremi ve büyük Hatay depremi ile milletçe çok çok zor günler geçirdik. Zaman nasıl geçti anlayamadık..." Sözleriyle açıklamalarına başlayan Kılıç, "Bizim en çok önem verdiğimiz ve Buca'nın en büyük ihtiyacı olan şey bu dönem kentsel dönüşümdü. Bu kentin bir an önce dönüşmesi gerektiğini düşünüyorduk. Depremler sonrasında ne kadar haklı olduğumuzu gördük ve çalışmalarımızın büyük bölümünü buna ayırdık. Merkezde kalan 25 kilometrekarenin 20 kilometrekaresinin planlarını yeniden hazırladık. En son askıya çıkan Gediz Revizyon Planları'nı etap etap gerçekleştireceğiz. Dönüşümünü gerçekleştireceğimiz 20 bin bağımsız bölüm var. Bol yeşil alan ve otoparkların olduğu bir plan yapmaya çalıştık. Ufuk Planları da Büyükşehir Meclisi'nde. Kuzey aksımızı kapsayan bir plandan bahsediyoruz. Planlama içerisinde dönüşüm modellerini de düşünerek yaptık. En kolay şekilde dönüşebilecek halini tasarladık. Bir yıl önce Çaldıran Planları'nı bitirmiştik. Yargı süreci ve iptal gerçekleşti. Şimdi yeni bir plan yapılacak. Mahkeme tarafından verilen kararlar da bizim için yol gösterici oluyor. Seyhan Planlarımız var. Karabağlar ile sınırı olan Mobilya Atölyeleri'nin ve sanayinin olduğu bir yer. Çöp yığınları ve katı atıkların olduğu bir yer. Günlük katı atığımızın 4'te 1'i oradan çıkıyor. Şu anda ara sokaklara araçların girmesi dahi çok zor. O alanın da dönüşümü bakanlıkta. Deprem gerçeğini yaşadık, gördük. Bu gerçek yüzleşmeden önce de çaba harcamamız gerekiyor. Depreme karşı her an dirençli olmamız gerekiyor. O nedenle BUCAKUT'u kurduk. İzmir depreminden sonra ciddi bir çalışma yaptık. İddialıyız; Türkiye'nin en iyi ekiplerinden bir tanesi oldu ve Devlet Üstün Görev Madalyası aldı. Hepimizin gururla ve onurla söylediğimiz Buca'nın medar-ı iftiharı bir ekibimiz var" dedi.
'20 BİN METREKARELİK YEŞİL ALAN'
Buca'da hayata geçirilen Fen İşleri çalışmalarını da aktaran Kılıç, ekiplerin bu dönem yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu söyledi. Kılıç, "Buca Cezaevi'nde 'Hizmetin siyaseti olmaz' şiarı ile yola çıktık. Buca'ya yakışmayan bir kütle vardı. En önemlisi de Adnan Kahveci Kavşağı'nın trafiğe açılmasıydı. Barış Pazarı'nı yeniledik. Otoparklarıyla da beraber faal kullanılıyor ve ciddi yük kaldırıyor. Fen işlerimiz bu dönem çok iyi çalıştı. 285 bin metrekare asfalt, 265 bin metrekare kilit parke döşendi. Yeni araç park alanları yarattık. Çamlıkule, Yıldız ve Mustafa Kemal'in arka kalan bölümlerinde sıkıntı vardı; oraya asfalt ve kilit parke döşedik ve park alanları yaptık. Büyükşehir yardımcı oldu, temizlik ihalesinden kurtulduk ve yeni temizlik araçları kazandık. Ciddi bir yükten kurtulduk, belediyemize ciddi bir ekonomik katkısı oldu. Buca'nın yaptırdığı bu çalışmalar içinde göreve geldiğimizde en önemli şikayet temizlikti. Şu anda bu şikayet beşinci ve altıncı sıralara düştü. Şu anda en yüksek şikayet yollarımızın durumu. Yollardaki asfalt ve yama ihtiyacı çok yoğun. Kent çok büyük, ciddi asfalt ihtiyacı oluyor. O yüzden bir asfalt şantiyesine ihtiyacımız vardı, onu kurduk. Ayrıca kilit parke taşı üretim bandımızı da ciddi üretim yapan bir hale getirdik. 263 parkın büyük bir çoğunluğunu elden geçirdik. Sulama sistemlerini, elektrik bağlantılarını kurduk. Yaklaşık 20 bin metrekarelik yeşil alan yaptık. Kutlu Aktaş Parkı'nı açtık ve içindeki taziye evini yaptık" ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI
Buca Belediyesi'nin öğrencilere bir yurt kazandırdığını da hatırlatan Kılıç, yurdun açılışının yakın zamanda olduğunu duyurdu. Tınaztepe'de de başka bir yurt için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Başkan Kılıç, şunları aktardı: "Buca için 'Öğrenci kenti' diyoruz. Gençlik merkezlerimizden bugüne kadar 30 bin arkadaşımız yararlanmış. Buca Belediye Lokantamızı tamamladık. Her an açabiliriz. Özellikle bunun öğrenciler için çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Pandemide başladığımız dijital dershanemiz de Türkiye'nin en iyilerinden biri haline geldi. Onun dışında sanat atölyeleri ve hobi kursları düzenliyor; çocuk ve annelerimiz için çalışmalar yürütüyoruz. Pırlanta merkezlerimiz var. 4-6 yaş arası çocuklarımızı aileleri gelip tam gün bize bırakıyorlar. Yaklaşık 400'den fazla çocuğumuz eğitim görüyor, ekonomik olarak da çok avantajlı. Benim de bilim ve sanata ilgim var. O yüzden Buca'da bilim ve sanat merkezi kurduk. Özellikle ortaokul çocuklarına eğitim veriyoruz. Türkiye'de belki bir belediye açısından ilktir; uluslararası çaplarda birçok yarışmaya katılarak ödüller aldılar. Şu anda bilim ve sanat merkezinin bulunduğu alan dünyada bile tanınır hale geldi."
"TALEPLERDE YÜZDE 87'LİK MEMNUNİYET"
"Buca'da eksiklerimizden biri sarı masa çözüm merkeziydi" sözleriyle devam eden Başkan Kılıç, "İki yılda 76 binden fazla talep yüzde 87'lik bir memnuniyetle yerine getirilmiş. 50 binden fazla Bucalı'ya da ulaşmış olduk. Büyükşehir belediyesi ve diğer kurumları ilgilendiren talepler de oluyordu. Onları düştükten sonra bu 76 binlik talep yerine getiridi. İstihdam merkezimize de çok büyük ilgi oldu. Spora da çok önem veriyor, gençlerimizin kötü alışkanlıklardan kurtulması için mücadele ediyoruz. Amatör spor kulüplerimizin de yanındayız, onlara her zaman destek oluyoruz. Ocak sonunda Sporium hizmetimizi açacağız. Birçok işi bitti, Yıldız Mahallesi'nde açılacak olan büyük bir kompleks. Hem su sporları hem de kapalı alanları olan bir merkez. Aynısından başka mahallelere de yapmayız düşünüyoruz. Buca Ova bölgesinde bir de ek hizmet binası kazandı. İçinde nikah salonu, sosyal marketi ve kurs merkezi olan bir yer. Vatandaş belediyeye gelmeden birçok işini burda yapabiliyor. Buca, merkezde tarım arazisinin en yoğun olduğu ilçe. Bu alanların beton zemin haline gelmesini istemediğimiz için çiftçilerimize ciddi desteklerde bulunuyoruz. 6 bina 300 üreticiye destek olduk. Alım garantisiyle de çiftçinin içinin rahat olmasını sağladık. Bunun dışında bir hasıl yemi tesisi kazandırdık. Süt ürünlerini artıran, maliyeti de düşüren bir yer" dedi.
FORBES KÖŞÜ İÇİN BAKANLIKTAN İZİN BEKLİYORUZ
Buca'nın tarihsel anlamda da değerini parlatmak istediklerini de anlatan Kılıç, "Buca, metropolde tarihsel anlamda da en eski ve eserlerin de yoğun olduğu bir kent. Burada tarihi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Dumlupınar Mahallesi'nin imar planlarını yaptık, sokak sağlıklaştırmasını yaptık. Dumlupınar Mahallesi belki de tüm Türkiye'de turist çeken bir alan haline gelecek. Yine Bucalılar için çok önemli bir tren istasyonu ve tren yolu hattımız var. İhalesi bitti, yapım aşamasında... Bu alanda yürüyüş yolu gibi bir yer hayali kuruyoruz. Bu alanı vatandaşımızın faydalanabileceği bir alan haline getiriyoruz. Bunun dışında Buca'nın en önemli değerlerinden biri Forbes Köşkü. Seyfi Demirsoy Hastanesi'nin içerisindeki bu alanı SGK'dan talep ettik. Prensip ve kirada anlaştık, bakanlık imzaladığında bize geçecek. 'Buca' denilince ilk akla gelecek yerlerden biri olan Forbes Köşkü'nü de hizmet alanı olarak vatandaşımıza sunmayı düşünüyoruz. Korumasını bile biz yapmaya başladık" diye konuştu.
TRAFİK SORUNUNUN TEK ÇÖZÜMÜ METRO
Buca'da yaşanan trafik sorununun çözümün yeraltı raylı sistemler olduğunu da aktaran Kılıç, "Trafik yoğunluğunu bitirecek tek şey metro. Metro çalışmaları da devam ediyor, Büyükşehir Belediyesi'ne bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Yağmur suyu izole hattı konusunda sıkıntı çekiyoruz. Bu çalışma da yapılırsa yağışlarda sorunlar yaşanmayacak" mesajı verdi.
Buca Belediyesi hiçbir satış yapmadı. Şu ana kadar hiçbir şey satılmadı. Yaklaşık 500 milyon lira değerinde bir kamulaştırma yaptık.Şirinyer Parkı'nın arkasında kalan bir alan. Eğer tekrar seçilirsek buraya çok güzel bir kültür merkezi yapmayı planlıyoruz. Buca'nın içinde çok konuşulan benzin istasyonları ile ilgili bir durum var. Üç benzin istasyonumuz var. Merkezdeki benzin istasyonlarımız 2007 yılında ilk önce Bucamar tarafından 15 yıllığına bedelinin tamamı peşin alınmak suretiyle bir akaryakıt şirketine kiralanmış. Ardından 2010 ya da 2011'de belediyemiz tarafından kiralamanın iptali için dava açılıyor. Önce lehte karar veriyor ama üst mahkeme bozuyor. Sonra davalar devam ediyor ve dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gidiyor. En son 2022 yılının sonunda mahkeme karar veriyor. 15 yıldır belediyemize bir geliri olmayan bu yerler sonunda tahliye edildi. Bu alanları da Buca'nın yararına kullanmaya çalışıyoruz. En azından Buca Belediyesi çaba sarf edecek.
BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI
Başkan Kılıç basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Belediyenin güncel borç durumunun sorulması üzerine Kılıç, "Borçlanma olur, yatırımları ön plana çekmek için yapılır. Göreve geldiğimizde bütçemizin iki katı bir borcumuz vardı, ödedik. Şu anda devlet borcunu çıkarırsanız borcumuzun bütçeye oranı yüzde 15 ila 20'dir. İşçimize bir delikli kuruş borcumuz yok. Buca Belediyesi mali disiplinini sağladı. Önümüzdeki dönem için 2 milyar 700 milyonluk bir bütçemiz var. Büyük ihtimal gerçekleşmesini bekliyoruz. Bütçenin yatırım ayrılan kısmı ise çok... Bu yıl gerçekleşen bütçenin 3'te 1'i yatırıma ayrıldı" dedi.
'MECBUREN DAYANIŞMA OLUYOR'
Geçtiğimiz meclis toplantılarında gündeme gelen Buca Belediyeleri'nin diğer belediyelerden araç aldığı iddialarını değerlendiren Kılıç, "Bu konuda yardımlaşmalar olabilir. Bazen aynı nitelikteki araçlardan örneğin 7 tanesinin 5'i arızalanıyor. Mecburen dayanışma oluyor. Muhalefet bir şeyler söylüyor... Depremden sonra belediyeler iller bankası payı açısından ciddi sıkıntı yaşadı. Personel maaşının yarısı kadar geldi. İşçilerimiz maaş artışında yaklaşık 4 gün iş bıraktılar. Mecburen dışarıdan araç aldık" diye konuştu.
'METROPOL İLÇELERLE MERKEZİ HÜKÜMET ARASINDA SIKINTI YAŞANMIYOR'
Bu süreçte merkezi hükümet aralarında bir sorun yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine de Kılıç, "İlçeye belediyelerinde merkezi hükümetle çok fazla karşı karşıya kalınan bir durum olmuyor. Bu daha çok Büyükşehir Belediyeleri ve metropol dışındaki ilçelerde yaşanıyor. Bizde çok sıkıntı olmadı. Cezaevi'ni kaldırdık, tren istasyonunu aldık" dedi.
"ÖZEL'E 10 DAKİKA İÇİNDE BUCA'YI ANLATTIM"
Özel'e beş yıllık sunum yaptığının hatırlatılması üzerine Kılıç, "Bana göre beğendi. 10 dakika içinde bütün bir Buca'yı anlatmaya çalıştık" dedi.
'ADAY ADAYI OLURSAM CİDDİ OY ALIRIM'
Buca'da birlikteliğin sağlandığını da söyleyen Kılıç, "Buca'da siyasi rekabet her zaman olur. Bu dönemde bütün örgütün tamamına kucak açtığımızı düşünüyoruz. Gördüğüm kadarıyla da Buca'da çok büyük kavga ve ayrılıkların olduğu bir nokta yok. Bütün siyasi aktörlerle oturur, konuşuruz. Buca'da bir küskünlük yok. Herkes siyaset yapıyor ama herkes ayrı kulvarlarda..." açıklaması yaptı."Eğer adaylaşırsam ciddi bir oy alacağımı düşünüyorum" mesajı da veren Kılıç, "İYİ Parti'den tutun, Demokrat Parti'den tutun da AK Parti ve MHP'den de oy alacağımı ve bir sorun olmayacağını düşünüyorum" dedi.
'DEMEK Kİ İYİ ADAMLAR YETİŞTİRMİŞİZ'
Buca'daki aday adaylığı tablosunun ve bu dönem belediyede görev alan isimlerin aday adayı olarak yola çıkmasının sorulması üzerine de Kılıç, "Demek ki sağlam adamlar yetiştirmişiz, aday adayı olmuşlar. Buca Belediyesi'nden 4 tane başkan aday adayı çıkıyor, gurur duyulacak bir şey" ifadelerini kullandı.
BAŞKAN KILIÇ'TAN O İDDİALARA SERT ÇIKIŞ: BİR KERE ÖYLE BİR ŞEY YEMEZ DE...
Başkan Kılıç, geçtiğimiz yakın zamanda evinde geçirdiği bir kaza sonrası bacağını kırmış ve ameliyat geçirmişti. Sağlık durumu hakkında da ortaya atılan spekülasyonlara da açıklık getiren Kılıç, "Sağlık durumum da bu süreçte çalışmama el verir. Ocak başından sonra mobilize oluyoruz. Kendi başıma yürüdükten sonra, belki şubata kadar destekle yürüyeceğim bir şey olmaz. Abdül Başkan da Aziz Başkan da bir seçime böyle girmişti. Bir sorun olmaz. Ben buraya değnekle de gelebilirdim. Spekülasyon oluyor da 'Belediyeye gelemez' diyorlardı iki haftadır belediyeyiz. Ocak ayının başında başlayacağız. Bu çok kötü bir şey, o zaman engelli biri hiçbir zaman belediye başkanı olmamalı. Kaldı ki böyle bir şey yok. Benim bacak kırığımla ilgili de birçok şey söylenmiş. Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bu işin devleti, ambulansı, paramediği var. Düştüm, ambulans geldi. Ben kendim merdivenleri geri geri çıktım. Beni oğlum buldu. Hatta ufak kızım geldi, onu gönderdim. Allah korusun onlar düşse çok kötü bir şey. Hastaneye gittim, beni tanıdılar. Hemen omuriliğime baktılar sonra Tınaztepe Hastanesi'ne sonrasında da Galen Hastanesi'ne geçtim. Hatta Prof. Dr. Emin Bal... Bu da 112'nin beni aldığı belge. Öyle bir hikaye uydurmuşlar ki..." dedi. Bir basın mensubunun "Sizin hakkınızda dayak yediğinize dair söylemler var" çıkışı üzerine ise Kılıç, "Bir kere öyle bir şey yemez de... Neden sadece bacağım... Topuğumu nasıl kıracaklar, falakaya mı yatırmışlar?" açıklamalarda bulundu.
"EN AZ İKİ DÖNEM YAPMALI"
Aday adaylığıyla ilgili de konuşan Kılıç, "Belediye başkanlığı yapmış olmanın aday adaylığı sürecinde ciddi katkısı var. Buca'yı sokak sokak biliyorum. Nereye ne yapılmasını, planlardan sonra neredenin ne olacağına kadar... Tatil günleri ve istisnalar hariç her gün belediyedeydim. Çalışkan da biriyim. Belediye başkanlığı bir dönem yetmiyor... Birçok projeniz yarım kalıyor. Bir kent için de bir belediye başkanı iki dönem yapmalı. Zaten bürokrasiyi çözene kadar süre geçiyor... Bundan sonra emin olun daha çok mücadele edeceğim" dedi.
"EN AZ 200 KİŞİYE İHTİYACIMIZ VAR"
Son olarak Buca Belediyesi'de çalışan işçiler hakkında da konuşan Kılıç, "Buca Belediyesi'nde işçi fazlalığı yok. Buca'nın nüfusu 550 bin, bizde şu anda çalışan işçi sayısı bin 700 civarında. Bizim işçi nüfus oranımızda sıkıntı yok. Hatta 200'e yakın personel açığımız var. Bize kalifiye olmayan süpürge, park bahçe işlerine bakacak işlere ihtiyacımız var. Mühendis bizde işe girse dahi iş yapamaz, memur olması lazım. Şu anda denetimli serbeslikten aldığımız işçilerimiz vardı, onlar gidince 200 kişi alınması lazım. Ben geldiğimde ise işçi sayısı bin 200 civarındaydı, bütün kentte ya 5 ya da 6 süpürgeci vardı. Şimdi süpürgeci kadromuz 100'ün üzerinde. Benim zamanımda işe alanlardan binaya gelen sayısı da çok çok az. Onlar da sarı masaya... Bir de benim yanımda başkanlık makamında çalışan üç kişi var" diye konuştu.