Arabaya dökülen süt, çoğu araç sahibi için korkulu bir rüyadır. O dayanılmaz ekşi koku, aracın içine yayıldığında, bazen araç satışına kadar gidebilecek bir durum oluşturabiliyor. Peki, arabaya dökülen süt kokusu neden bu kadar kalıcı ve ne yaparsak yapalım nasıl çıkarılabilir?
Webtekno'nun haberine göre; Sütün bileşimi, kokusunun kalıcılığının başlıca sebebi olarak öne çıkıyor. Süt, %87 su, %3,5 protein, %3,5-4 yağ, %4-5 laktoz ve çeşitli vitamin ve minerallerden oluşuyor. Bu bileşenlerin her biri bozulmaya eğilimli ve bozulduklarında kötü kokulara yol açabiliyor. Özellikle sütteki ana protein olan kazein, parçalandığında kalıcı ve güçlü bir koku yayıyor.
Süt döküldüğünde, ortamda bulunan bakteriler, süt şekerini yani laktozu parçalayarak laktik asit üretiyor. Bu süreç ise keskin bir ekşi kokuya yol açıyor. Ayrıca, süt yağlarının oksidasyonu, özellikle sıcak ortamlarda, bütirik asit gibi kötü kokulu bileşiklerin oluşmasına sebep oluyor. Bu asit ise tereyağının kokusuna benziyor ama çok daha rahatsız edici. Sütün döküldüğü yerler, özellikle halı, döşeme veya kumaş gibi gözenekli yüzeylerse, sütün bileşenleri bu yüzeylere derinlemesine nüfuz ediyor. Kuruduktan sonra bile süt proteini ve yağları orada kalmaya devam ediyor ve mikroorganizmalar için uygun bir ortam oluşturuyor. Bu mikroorganizmalar zamanla kokuya sebep olmayı sürdürüyor.
Kokunun geçici olmadığını anlamak için bu süreçleri göz önünde bulundurmak önemli. Yüzey kuruduktan sonra, süt yağı oksidasyona uğrar ve keskin bir kokuya dönüşür. Amonyak, çürük yumurta kokusu gibi boğucu kokular, butirik asit ise ağır ve kalıcı bir ter kokusuna yol açar. Bu koku, zaman içinde araç içinde daha da yayılabilir. Bu durumu önlemenin temel çözümü ise hızlı temizlikten geçiyor. Eğer arabada süt döküldüğünü fark ettiğiniz anda temizlik işlemi başlatılmazsa, koku kalıcı hale gelebilir. Süt döküldüğü anda yapılan temizlik, kötü sonuçları engelleyebilir ve kokunun yayılmasını azaltabilir.