Gaziantep'te geleneksel baklava üretiminin "erkek işi" olarak görüldüğü bir ortamda, bu mesleği kız öğrenciler aracılığıyla tanıtmayı amaçlayan akademi, uygulamalı eğitimler sunarak baklava üretiminde yetkinlik kazandırıyor. Öğrenciler, hamur açma, tepsiye dizme, tereyağı ve Antep fıstığı ekleyerek baklavayı hazırlama işlemlerinin yanı sıra, fırından çıkan baklavayı şerbetle buluşturma sürecinde de görev alıyorlar.

Hacı Muzaffer Bakbak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Halime Ebru Gülnar, Gaziantep Baklava Akademisi'nin kuruluş amacını, kadın baklava ustalarının sayısını artırmak ve Gaziantep'in simgesi olan baklavayı kız öğrenciler aracılığıyla geniş kitlelere ulaştırmak olarak açıkladı. Gülnar, öğrencilerin hem eğitim aldığını hem de aile bütçelerine katkıda bulunduğunu belirtti.

9 Kasım altın fiyatları canlı takip | Gram, çeyrek, tam ve cumhuriyet altını Ne Kadar Oldu? 9 Kasım altın fiyatları canlı takip | Gram, çeyrek, tam ve cumhuriyet altını Ne Kadar Oldu?

Yiyecek-İçecek Hizmetleri Bölümü Şefi Ali Özerol, baklava üretiminde kullanılan malzemelerin birinci sınıf kalitede olduğunu vurgulayarak, “Baklavaya ‘kadın eli’ değmesini istedik” dedi. Özerol, Türkiye genelinde böyle bir girişimin bulunmadığını ve baklava imalathanelerinde genellikle erkek ustaların çalıştığını belirtti.

Akademide eğitim gören öğrencilerden Özlem Akman, Gaziantep Baklava Akademisi'nde baklava ustası olmanın gururunu yaşadığını ifade ederek, bu okulu tercih etme nedenini aktardı. Hatice Zeyrek ise, kadınların her işte başarılı olabileceğini göstermek istediği için bu bölümü seçtiğini belirtti. Rabia Fatma Dağdelen ise ailesinin desteğiyle kadınların erkeklere ait görülen mesleklerde başarılı olabileceğini kanıtlamak istediğini ifade etti.

Gaziantep Baklava Akademisi, bölgedeki geleneksel baklava üretimine yenilik getirirken, kız öğrencilerin mesleklerinde yetkinleşmelerine ve topluma katkıda bulunmalarına olanak tanıyor.

Kaynak: İHA