Almanya’nın başkenti Berlin'de iki yılda bir düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük uluslararası ulaşım teknolojileri fuarı olan InnoTrans’da Türkiye, geniş bir katılımla yer aldı. Fuara katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, etkinliği değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye'nin raylı sistemlerdeki görünürlüğünün giderek arttığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, geçmişte Türk firmalarının InnoTrans gibi dev organizasyonlarda sınırlı sayıda temsil edildiğini hatırlatarak, "Bugün 64 firmamız burada. Birçoğunu ziyaret ettim ve firmalarımızın 2025-2026 hatta 2027 siparişlerini aldığını görmek büyük bir gurur kaynağı" dedi. Ancak bu seviyenin Türkiye'nin potansiyelini tam anlamıyla yansıtmadığını vurgulayan Uraloğlu, çalışmaların hız kesmeden devam edeceğini söyledi.

Amos Antik Kenti Tiyatrosu restore edilecek Amos Antik Kenti Tiyatrosu restore edilecek

HIZLI TREN SETLERİNE TALEP ARTIYOR

Türkiye'de artan lokomotif ve hızlı tren seti ihtiyacına değinen Uraloğlu, dünya çapında önde gelen firmalarla görüşmeler yaptıklarını ve yeni işbirlikleri oluşturmayı hedeflediklerini aktardı. "Şu anda 30 hızlı tren setimiz var ve bu sayı ihtiyacı karşılamıyor. Özellikle 12 yeni set için taleplerimizi ilettik ve Türkiye'de ortak yatırımlar üzerinde durduk," ifadelerini kullandı.

KARBON AYAK İZİ VE EMİSYON HEDEFLERİ

Raylı sistemlerin, karbon ayak izini ve emisyon salınımını azaltmadaki önemine dikkat çeken Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin bu alandaki yatırımlarını sürdüreceğini belirtti. Ülkenin mevcut 14 bin kilometrelik demir yolu ağına ek olarak, 2028'e kadar bu ağı 18 bin kilometreye, 2053 yılına kadar ise 28 bin kilometreye çıkarma hedeflerinin olduğunu kaydetti.

HEDEF: HIZLI TREN AĞINI GENİŞLETMEK

Sivas’a kadar ulaşan hızlı tren ağını Bakü, Tiflis ve Kars’a kadar genişletmek istediklerini söyleyen Uraloğlu, "Hedefimiz, ülkemizin dört bir yanına hızlı treni ulaştırmak. Güneydoğu'dan Karadeniz'e, İzmir'den Kars’a kadar vatandaşlarımızı bu güvenli ve modern ulaşım sistemiyle tanıştıracağız," dedi.

Bakanlık olarak raylı sistemler alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Uraloğlu, fuarda bulunan 64 Türk firmasının dünya çapında ihracat yapmasının Türkiye için büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, "Yerel üretim ve teknoloji transferiyle bu başarıyı daha da ileriye taşımak için çalışmalarımız sürecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA