Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, We Are Social ve Meltwater kuruluşlarının hazırladığı Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu'nun nisan ayı verilerini değerlendirdi. Uraloğlu, dünya genelinde cep telefonu kullanım oranının 2024 itibarıyla %69’a ulaştığını, yani 5,65 milyar insanın cep telefonuyla iletişimde olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz yıl tekil mobil kullanıcı sayısının %2,4 artarak 133 milyon kişiye yükseldiğini belirten Uraloğlu, dünya genelinde internet kullanım oranının %67,1'e çıkarak 5,44 milyar insanın çevrim içi olduğunu ifade etti. Sosyal medya kullanıcı sayısının ise Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana %35 oranında artış gösterdiğine dikkat çeken Uraloğlu, 2013’te 1,7 milyar olan sosyal medya kullanıcı sayısının, 2024 itibarıyla %5,4 artışla 5,07 milyara ulaştığını belirtti.

Türkiye’nin interneti benimseme oranında %86,5 ile 36. sırada yer aldığını belirten Uraloğlu, ülkemizin internet kullanımında günde ortalama 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada bulunduğunu açıkladı. Türkiye’nin sosyal medya kullanıcılarının %67,4’ü sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanırken, %93,8’i mobil internet bağlantısına sahip. Ayrıca, Türkiye’de hücresel mobil internet ortalama indirme hızı 37,66 megabit, sabit internet ortalama indirme hızı ise 41,90 megabit olarak ölçüldü.

Amazon Prime Gaming Eylül 2024: 28 ücretsiz oyun belli oldu Amazon Prime Gaming Eylül 2024: 28 ücretsiz oyun belli oldu

Sosyal medyada en fazla vakit geçirilen platformlar arasında Instagram’ın kullanıcı başına aylık 21 saat 24 dakika ile birinci, TikTok’un ise 20 saat 54 dakika ile ikinci sırada yer aldığını belirten Uraloğlu, sosyal medya hesaplarından genellikle arkadaşlar, aile üyeleri ve tanıdıkların takip edildiğini vurguladı. Türkiye’nin sosyal medyada fenomenleri takip etme oranında dünya genelinde %11,7 ile 49. sırada olduğunu aktaran Uraloğlu, bu alandaki kullanıcı davranışlarının genellikle eğlence içerikleri ve marka takip üzerine yoğunlaştığını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin çevrim içi alışverişte her hafta en yüksek oranlardan birine sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin %64,6 oranıyla dünya genelinde üçüncü sırada yer aldığını duyurdu. Çevrim içi alışverişte vatandaşların en çok tercih ettiği faktörlerin arasında ücretsiz teslimat, kolay iade politikaları, kuponlar ve indirimler gibi etkenlerin öne çıktığını belirtti. Ayrıca, kullanıcıların yeni markalar ve ürünleri keşfetmelerinde sosyal medya reklamlarının %36,8 oranında etkili olduğunu ifade etti.

Uraloğlu, Türkiye’nin dijital alandaki bu başarılı performansının, ülkenin teknoloji ve internet alt yapısındaki güçlü konumunu gösterdiğini ve bu alandaki gelişmelerin dikkatle takip edilerek daha ileriye taşınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA