Bakan Bolat, IMF raporunda "zombi şirket" olarak tanımlanan şirketlerin, uzun süre kâr edemeyen ve çoğunlukla borçlarla ayakta kalmaya çalışan firmalar olarak değerlendirildiğini ifade etti. Raporda, bu tür şirketlerin finansal tablolarının kullanılarak analiz edildiği ve iki dönem boyunca faiz ve vergi öncesi kârı faiz ödemelerini karşılamayan şirketlerin "zombi şirket" olarak kabul edildiği belirtiliyor.

Finansal Tablolar ve Veri Sıkıntısı

Raporda, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde "zombi şirketlerin" sayısının son 20 yılda arttığı, özellikle Kovid-19 ve küresel finansal krizlerin etkisiyle bu artışın yaşandığı vurgulanıyor. Ancak Bolat, Türkiye'deki halka açık olmayan şirketlerin finansal tablolarının kamuoyuyla paylaşılmadığını belirterek, bu durumun veri analizlerinin doğruluğunu sorgulattığını kaydetti. Bakan Bolat, küresel finansal krizler, enflasyon ve bölgesel çatışmaların dünya ekonomilerini olumsuz etkilediğini, bu durumların şirketlerin finansal tablolarına yansıdığını ifade etti. Türkiye'nin bu tür olumsuz etkileri azaltmak amacıyla enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerleme müesseselerini hayata geçirdiğini ve şirketlerin finansal durumlarını daha doğru bir şekilde yansıtabileceğini belirtti.

MERSİS ve Şirket Kuruluşları

MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) üzerinden tüm ticaret sicili kayıtlarının tutulduğunu ve Türkiye'de ticari hayatın hızlı ve güvenli bir ortamda yürütülmesini sağlamak için gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Bolat, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de kapanan her bir şirkete karşılık dört yeni şirket kurulduğunu söyledi. Bakanlık, ticari sürdürülebilirliği desteklemek ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla reformları sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak: Bigpara Hürriyet