Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi sayesinde son bir yılda 11 milyar dolar değerindeki doğal gaz ithalatının önlendiğini ifade etti.
ELEKTRİK TALEBİNDE DEVASA ARTIŞ
Bayraktar, Türkiye'nin elektrik talebinin son 20 yılda yüzde 4,4 oranında yıllık artış gösterdiğini ve bu ihtiyacı karşılamak için kurulu elektrik gücünün 31 bin megavattan 114 bin 600 megavata yükseldiğini belirtti. Bu dönemde enerji sektöründe adeta üç Türkiye büyüklüğünde bir kapasite yaratıldığına dikkati çekti.
RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNDE REKOR
Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisindeki kapasitesini 31 bin megavatın üzerine çıkardığını söyleyen Bayraktar, bu kapasitenin tüm konutların yıllık elektrik ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye ulaştığını vurguladı.
2035 HEDEFLERİ: YEŞİL ENERJİ ATAĞI
Bakan Bayraktar, "Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritası" kapsamında rüzgar ve güneş kapasitesinin dört kat artırılarak 120 bin megavata çıkarılacağını duyurdu. Ayrıca, Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar santralleri projeleriyle 5 bin megavatlık yeni bir kapasite eklenecek.
NÜKLEER ENERJİ VE GELECEK HEDEFLERİ
Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile Türkiye'nin enerji arz güvenliğini güçlendirdiğini belirten Bayraktar, 2050’ye kadar nükleer enerji kapasitesinin 20 bin megavata çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Akkuyu’nun tam kapasite çalışmasıyla yıllık 35 milyon ton karbon salınımını önleyeceğini belirten Bayraktar, “Türkiye, enerji verimliliği çalışmaları sayesinde enerji yoğunluğunu yüzde 4,5 oranında azaltarak dünya ortalamasının üzerinde bir başarı yakaladı. 2030’a kadar birincil enerji tüketiminde yüzde 16 düşüş hedefleniyor” dedi.