İzmir’de birinci sınıf kuru saç kesimi 300, ikinci sınıf saç kesimi 200, üçüncü sınıf saç kesimi 160 TL’ye yükseldi. Sakal kesimi ise 90 ile 180 TL arasında değişiyor. Yeni yılla birlikte İzmirli berberlerin ortalama saç sakal kesimi 250 TL, birinci sınıf saç ve sakal kesimi da 500 TL’yi buluyor. Yapılan zamların gerekliliğini savunan sektör temsilcileri enflasyon devam ettikçe fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini ifade etti.

‘ÜYELERİMİZİN TALEBİ’

Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat AK'ın haberine göre: Enflasyon nedeniyle fiyat güncellemesi yapmak durumunda kaldıklarını belirten İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, “Oda üyelerimiz fiyatlarımıza zam yapılması yönünde ciddi talepte bulundu. Durumu değerlendirdik. Fiyatlarımızı elimizden geldiğince üyelerimizi de ve yurttaşlarımızı da gözetecek şekilde güncelledik. Yüksek enfsasyonun yaşandığı bir ortamda yaptığımız zam değil fiyat güncellemesidir. Çarşıda pazarda şekillenen gerçek enflasyon oranları ortada. Berberlerimizin sürdürülebilir düzeyde kaliteli, hijyen kurallarına uygun şekilde hizmet üretmesi gerekir. Üyelerimizin de ailelerine ekmek götürebilmesi, ayakta kalabilmesi için fiyat tarifemizi yenilemek durumundayız. Kiralar almış başını gitmiş. Yalnız çalışanların Bağ-Kur, işçi çalıştıranların SGK primleri yeni yılla birlikte yükseldi. Su ısıtmak için, ağdayı eritmek için ve buna benzer birçok işimiz elektrikle yapılıyor. Giderler, maliyetlerimiz yükseldiği sürece zam yapmak durumundayız” dedi. 

Deutsche Bank'tan Türk Tahvilleri için güçlü Ralli beklentisi Deutsche Bank'tan Türk Tahvilleri için güçlü Ralli beklentisi

‘DAHA AZ GELECEKLER’

Zamların enflasyondan kaynaklandığına dikkati çeken berber Ahmet Yayman, “Ülkemizde ekonomik şartlar ortada. Berberlik mesleğini yapan kişilerin yüksek enflasyon ortamında zam yapması normal. Sakal tıraşı 70 liradan 80 liraya yükseldi. Saç tıraşını 150 liraya yapıyorduk, şu anda 200 lira oldu. Saç sakal tıraşı birlikte olduğunda fiyatı 250 lira. Yeni yılla birlikte iğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir ortamda bu zamlar astronomik değil. Biz 250 lirayla markete gittiğimizde doğru düzgün hiçbir şey alamıyoruz. Ama dar gelirliler için normal değil, alım gücü düştüğü için. Gelen zamlar nedeniyle 20 günde bir tıraşa gelen müşterilerimiz 30 günde bir gelecektir. Ayda bir gelenler 45 günde bir gelecektir. İlk etapta tepki verilen zamlara bir süre sonra alışılır.  Kimse ‘Berberin ne masrafı var ki?’ diye düşünmesin. Kolonyayı 100 liraya alıyorduk, şu anda 500 lira. Basit bir tarak olmuş 250 lira. Kreminden sabununa, jiletinten pudrasına kadar her şeyin fiyatı katlandı. Bağ-Kur’un aylık ödemesi 6 bin liraya yükseldi. Her şeyimiz elektrikli, bir aylık fatura 6 bin lira olmuş. Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir yerde bizim yine fiyat güncellemesi yapmamız gerekecektir” şeklinde konuştu. 

‘ÇARKLAR DÖNMÜYOR’

Zamlar üzerinden esnafa belden aşağı vurulmaması gerektiğini savunan berber Alper Türker, “Berberlerin birkaç yılda bir yaptığı üç kuruşluk zam kimsenin gözüne batmasın. Pandemi döneminde giderlerimiz devam ederken biz evimizde oturduk. Ayakta kalabilmek için anamızdan emdiğimiz süt burnumuzdan geldi. Memurundan asgari ücretlisine, maaş zamlarını aldılar. Altı aylık maaş zam oranları ortada. Biz iki yılda bir yüzde 25 zam yapmışız, çok mu? 3-4-5 yıl öncesinde işini titizlikle yapan bir berberin kazancı bir devlet memurunun aylık kazancının 10 katıydı. O günkü fiyatlarımız kimsenin gözüne batmıyordu. Şu anda sözleşmeli çalışan en düşük memur maaşı ile kendi kazancımızı karşılaştırdığımızda çok çarpıcı sonuçlara ulaşıyoruz. Bir berberin kazancı bu yüksek girdiler karşısında aylık geliri en düşük memur maaşının altında kalıyor” diye konuştu. 

‘FİLM DÖNER DURUR’

Etiketlerin baş döndüren bir hızla değiştiğine dikkati çeken TÜKODER İzmir Şube Başkanı avukat Kurtuluş Binici, “Berberinden manavına, kasabından marketine, her alanda ardı arkası kesilmeyen zamları görüyoruz. Yeni yılın ilk günü zincir marketlerden birinin şubesine gittim. Pek çalışan olmaz diye düşünüyordum. Marketteki personel yoğun bir şekilde zamlı fiyatların etiketlerini değiştiriyordu. Zamlar 10-15 gün önceden belirlenmiş. Etiketleri hazırlanmış. Asgari ücretin devreye girdiği gün olan 1 Ocak’ta etiketler hummalı bir çalışmayla yenileniyor. Daha asgari ücret zammı emekçinin eline geçmedi. Bir ay kadar sonra yurttaşın eline geçecek maaş için peşin peşin zam yapılıyor. ENAG’a veya TÜİK’e göre değil Merkez Bankası hedef enflasyonuna göre hesap yaptık. Emekçinin aldığı maaş zammı 3-4 ay sonra erimiş olacak. Bu denli yüksek enflasyonun yaşandığı dönemde derneğimize onlarca şikayet geliyor. Gelmeye de devam edecek. Zamlar enflasyon önlendiğinde durabilir. Bizim kuşak bu filmi bilir. Biz bu filmi defalarca gördük. Yüksek enflasyon var ise zamlar birbirini tetikler. Zam yapan kesimlerden önce çağrımız ekonomi politikalarına yön verenleredir. Enflasyonu bir an önce durdursunlar, gerekli önlemleri alsınlar” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: EGE TELGRAF