Nihat AK/EGE TELGRAF- Kış kapıya adım adım dayanırken dar gelirli vatandaşın içini ısıtacak ne bir soba kaldı ne de odunun çıtırtısında huzur arayacak bir umut. Yüksek doğalgaz faturalarına dar gelirlilerin kalkan olarak kullandığı sobaları da yakmak artık yürek istiyor. Kış öncesi odun ve kömür satışları durgun seyrediyor. Bunun en büyük nedeni ise hızla artan fiyatlar. Kışlık yakacak kömürün ton fiyatı 7 ila 8 bin TL arasında. Sobalık meşe odunu ton fiyatı ise 6 ila 7 bin TL.

TRAJİKOMİK TESELLİ

Geçmiş yıllarda doğalgaz fiyatlarının yükseldiği dönemlerde odun ve kömür sobalarının dar gelirli vatandaşlar için bir umut kapısı olduğunu hatırlatan İzmir Odun Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, “Doğalgazın yükselen fiyatları el yakıyor. Ne orta gelirliler ne de dar gelirliler bu sene doğalgazlı ısınma sisteminden yeterince faydalanabilecek Bu yıl, hem odun hem de kömür fiyatları enflasyondan daha düşük zam gördü. Ama vatandaşın alım gücü düşüş gösterdi. Birçok aile maalesef bu seçeneğe bile ulaşamayacak. Dar gelirli vatandaş, bu kış ne sobanın sıcaklığını hissedebilecek ne de odunun çıtırtısıyla ısınabilecek. Maalesef bu yılın soğuk aylarında birçok insan, yorgan ve battaniyelere sarılarak çaresizce ısınmaya çalışacak. Belki bu trajikomik duruma tesellimiz nüfus artışı olacak” dedi. 

Merkez Bankası KKM faiz oranını yüzde 50'ye indirdi! Merkez Bankası KKM faiz oranını yüzde 50'ye indirdi!

‘KALIP SÖKTÜRÜR’

Devletin yüksek kalorili kaliteli kömürü esnafa ve tüccara vermediğini savunan Başkan Düzyol, “Özel sektörden aldığımız kömürler kaliteli değil; bir dosta tavsiye edemem, kefil olamam. Devlet, esnafa ve tüccara kaliteli kömür vermiyor. Ticaret erbabı da çaresizlik içinde düşük kalorili kömürü halka sunmak zorunda kalıyor. Yüksek fiyatları nedeniyle doğalgaza, oduna,  kömüre ulaşamayacak dar gelirli mecburen yan yollara sapacak. Tamirciden yanık yağ bulacak, çöpten naylon plastik toplayacak, inşaatlardaki ahşap kalıpları sökecek yakacak” diye konuştu.

‘TEHLİKEYLE YÜZ YÜZE’

Soğuk kış günlerinde dar gelirli ailelerin ısınma sorununun giderek büyüyen bir tehlike haline gelmeye başladığını vurgulayan Başkan Düzyol, “Doğalgaz fiyatlarındaki artış ve kaliteli yakıtların ulaşılmaz hale gelmesi, pek çok insanı daha tehlikeli ve sağlıksız yakıtlara yönelmek zorunda bırakıyor. Bu durum yalnızca halkın sağlığını değil, aynı zamanda çevremizi de tehdit ediyor. Oysa sürdürülebilir ve temiz bir çevre için devletin, vatandaşın alım gücüne uygun, sağlıklı ısınma kaynakları sağlaması büyük bir gerekliliktir. Soğuktan korunmaya çalışırken tehlikeyle yüz yüze kalmamalıyız; hem insan hem de doğa için daha güvenli, temiz bir geleceği birlikte inşa etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Soba fiyatları da yüksek enflasyondan nasibini aldı. Orta kalite bir soba 10 bin TL seviyesine çıktı. Bu durum, doğalgaz fiyatlarındaki artış nedeniyle alternatif ısıtma yöntemlerine yönelmek zorunda kalan vatandaşı daha da zor durumda bıraktı.

Kaynak: EGE TELGRAF