Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde yer alan Asarcık Tepe'de yapılan arkeolojik kazılarda, Selçuklu Devleti dönemine ait önemli yapılar bulundu. 2021 yılında başlayan kazılar, bölgenin tarihine ışık tutacak buluntulara ulaşılmasını sağladı.
Asarcık Tepe Arkeolojik Kazı Başkanı Doç. Dr. Bekir Özer, yaptığı açıklamada, kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında devam ettiğini ve kazılarda milattan önce 3. bin yıla kadar uzanan kültür izlerine rastlandığını belirtti. Özellikle Hitit dönemi açısından büyük anlam taşıyan bu bölge, geçmişteki kültürel süreci aydınlatmak adına önemli veriler sunuyor.
Kazı alanında, Demir Çağı'na ait güçlü sur duvarları ve Helenistik döneme ait kalıntıların yanı sıra, Orta Çağ'da Bizans dönemine ait bir kale yerleşimi de keşfedildi. Özer, bu dönemin oldukça iyi korunduğunu ve bölgede yapılan kazıların, Selçuklu Devleti'nin Anadolu'yu fethetmesiyle başlayan Türk yerleşim izlerini ortaya koyduğunu söyledi.
Özellikle Selçuklu dönemine ait buluntular dikkat çekici. 1240-1250 yıllarında Türkler tarafından kurulan yerleşimlere ait fırınlar ve konut yapıları bulundu. Özer, “Türkler, tepenin doğu ve güney yamaçlarında tek mekanlı konutlar inşa etmişler. Fırınlar, bu yerleşimin önemli bir parçasıydı,” diyerek, Selçuklu dönemine ait ilk yerleşimcilerin günlük yaşamlarını anlatan buluntuların büyük önem taşıdığını vurguladı.