Kültür-sanat

Artvin'de tarih gün yüzüne çıkıyor: Jeoradar çalışmaları başlatıldı

Artvin'deki üç önemli kazı alanında yapılan jeoradar çalışmaları, tarihi yapıların tespit edilmesine yardımcı oldu

Abone Ol

Artvin'de, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde üç farklı arkeolojik kazı alanında jeoradar çalışmaları yapıldı. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu ve öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Kadıoğlu, Arhavi Ciha Kalesi, Ardanuç Kutlu Köyü Bağlığı Yapısı ve Ardanuç’taki Gevhernik Kalesi’nde yer altı görüntüleme işlemleri gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, tahrip olan ve toprak altında kalan yapıların incelenmesi amacıyla bu çalışmaları yaptıklarını belirtti. Arhavi Ciha Kalesi'nde 50 santimetre aralıklarla, Kutlu Köyü'nde ise 1 metre aralıklarla yer altı görüntülemesi gerçekleştirildi. Kazıların ilerleyişi, hazırlanacak rapor doğrultusunda planlanıyor.

Kazı alanlarında yapılan incelemelerde, Kutlu Köyü'nde volkanik cam olan obsidiyen parçaları bulundu. Prof. Dr. Kadıoğlu, “Bu yapı arkeolojik olarak ortaya çıktığında Türkiye'nin kültürel mirası açısından büyük bir zenginlik sağlayacak” dedi. Prof. Dr. Selma Kadıoğlu ise, kazmadan görüntüleme yaparak kale içindeki olası yapı kalıntılarının konum ve derinlik bilgilerini elde etmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Çalışmalara, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin ile Gevhernik Kalesi Kazı Başkanı Dr. Osman Aytekin de destek verdi. Bu jeoradar çalışmaları, bölgedeki arkeolojik potansiyelin gün yüzüne çıkarılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.