Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE haziranda yüzde 1,64 artış gösterdi ve yıllık enflasyon yüzde 71,6 olarak gerçekleşti. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Ekonomi ve Adalet Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonu yüzde 4,27, 12 aylık enflasyonu ise yüzde 113,08 olarak hesapladı.

Armağan Çağlayan, TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirerek, "Benim kafam basmadı" diyerek ekonomistlere soru yöneltti. Çağlayan'ın bu sorusuna Prof. Dr. Mahfi Eğilmez'den önemli bir yanıt geldi.

Çağlayan, TÜİK'in verileri ile ENAG'ın verileri arasındaki farka dikkat çekerek ekonomistlere şu soruyu yöneltti: "Bir ülke, 3 farklı enflasyon rakamı. TÜİK, ENAG, ITO… Hepsi aynı yerlerden, aynı miktarda, aynı malzemeyi alsa sonuç ne çıkar acaba? Hocalarıma bir sorum var. Benim kafam basmadı :) Şimdi bütün ekonomi programı TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre yapılıyorsa ve bu açıklanan enflasyon oranları 'gerçek' değilse, uygulanan ekonomi programı hiçbir zaman başarılı olmaz mı? Benim düz mantığım böyle çalışıyor. Yanlış mı?"

Bakan Yumaklı: Dünya genelinde otorite kabul edilen ülkeyiz Bakan Yumaklı: Dünya genelinde otorite kabul edilen ülkeyiz

Bu soruya cevap veren Mahfi Eğilmez ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Son derece doğru bir yaklaşım Armağan Bey. Eğer enflasyon yüzde 120 ise ve biz onu yüzde 75 olarak açıklayıp enflasyonu düşürecek politika araçlarını yüzde 75'e göre ayarlıyorsak, ciddi ve kalıcı bir başarıya ulaşmamız kesinlikle mümkün olmaz."

Kaynak: Gerçek Gündem