Sağlık

Arıcılıkla mücadelede yenilikçi çözüm: Gallik asit ile nosema hastalığına savaş

Sivrice Meslek Yüksekokulu'ndan Prof. Dr. İsmail Seven ve ekibi, moleküler tanı yöntemiyle nosema hastalığını iyileştiren gallik asidin etkisini bilimsel olarak kanıtladı

Abone Ol

Sivrice Meslek Yüksekokulu Arıcılık Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Seven liderliğindeki ekip, bal arılarında verim kaybına yol açan nosema hastalığıyla mücadele amacıyla yenilikçi bir proje geliştirdi. Yaklaşık bir yıl süren araştırmada, nosema hastalığı bulunan arılara farklı dozlarda gallik asit verilerek tedavi etkisi test edildi.

Prof. Dr. Seven, Türkiye’nin arıcılık potansiyeline rağmen, hastalıklarla etkin mücadele edilemediğini belirterek, "Türkiye, arı varlığı açısından dünyada üçüncü sırada olmasına rağmen kovan başı bal üretiminde dünya ortalamasının altında kalıyor," dedi. Nosema hastalığının, arıların sindirim sistemini etkileyerek ölümlerine neden olduğunu vurguladı.

GALLİK ASİDİN ETKİSİ

Nosema hastalığına karşı ruhsatlı bir ilaç bulunmadığını ifade eden Seven, geçmişte kullanılan fumagillin etken maddeli ilaçların kalıntı bırakması nedeniyle yasaklandığını belirtti. Gallik asidin, organik bir ürün olarak nosema hastalığını iyileştirici etkisini kanıtladıklarını dile getiren Seven, “Yaptığımız çalışmada, farklı dozlarda gallik asit kullanarak hastalığın seyrinde önemli bir düşüş sağladık,” dedi.
 

EĞİTİM VE DANIŞMANLIK ÖNERİLERİ

Seven, arı hastalıklarıyla etkili bir şekilde mücadele etmek için arıcıların eğitim almasının önemine dikkat çekti. "Verimi artırmak için teknik arıcılığın gereklerini yerine getirmemiz gerekiyor," diyen Seven, Tarım ve Orman İl müdürlüklerinin arıcılık konusunda uzman personel bulundurduğunu belirtti. Ayrıca, üniversiteler olarak eğitim programları düzenleyerek arıcılara destek sunduklarını ifade etti.