İzmir'in Konak ilçesinde 12 Kasım'da gerçekleşen ilaçlama faciasında, tarım ilacı nedeniyle fenalaşan Altay Toprak Kınalı yaşamını yitirdi. Aynı olayda ailesi ve apartmanda yaşayan bir üniversite öğrencisi de hastaneye kaldırıldı. İlaçlamayı gerçekleştiren mühendis ve bir işçi tutuklanırken, aracılık eden bir kişi adli kontrolle serbest bırakıldı. Savcılık, serbest bırakma kararına itiraz etti.
“TAHTAKURUSU BAŞKA TÜRLÜ ÖLMEZ” AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKTİ
İlaçlamayı gerçekleştiren ziraat mühendisi B.Ö., savcılık ifadesinde, “Tahtakurusu başka türlü ölmez. Alt ve üst komşulara 3 gün binaya girmemeleri gerektiğini söyledim” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Ancak kullanılan tarım ilaçlarının depo ve büyük alanlar için üretilmiş olduğu, yaşam alanlarında kullanılmasının yasak olduğu belirtildi.
UZMANLAR UYARDI: İNSAN SAĞLIĞINA CİDDİ ZARARLAR
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hatipoğlu, “Kingphos ve Grainphos gibi ilaçlar, depo ve dükkanlarda kullanılıyor. Evlerde kullanılması kesinlikle doğru değil” ifadelerini kullandı. Kullanılan ilaçların gaz yaydığı, özellikle bebekler, yaşlılar ve hassas bünyeler üzerinde ölümcül etki yapabileceği vurgulandı.
Kimya Mühendisleri Odası da açıklamasında, fumigasyon işlemlerinin kapalı alanlarda yapılmaması gerektiğini, aksi halde bu işlemin etkili bir zehre dönüşebileceğini belirtti. Vatandaşlara, ilaçlama sonrası alanların mutlaka havalandırılması ve koruyucu ekipman kullanılmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı.
ALTAY BEBEĞİN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ
Talihsiz bebek Altay Toprak Kınalı, Alsancak Kahramanlar Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Pınarbaşı Mezarlığı’nda defnedildi. Cenazede aile fertleri gözyaşlarına boğulurken, büyük üzüntü yaşandı.
DENETİM ÇAĞRISI
Yaşanan olayın ardından uzmanlar, biyosidal ürünlerin daha sıkı denetlenmesi ve bilinçsiz uygulamaların önlenmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı. Tarım ilaçlarının yaşam alanlarında kullanımının yasak olduğu ve bu konuda farkındalık yaratılması gerektiği ifade edildi.