İZFAŞ ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ iş birliğiyle düzenlenen “TechTalks” etkinliğinde, “Gelecek” başlığı altında konuşan Alphan Manas, teknolojinin hızla geliştiğini belirtti. Manas, 2030 yılı itibariyle insanların hafızalarını internete yüklemeye başlayacağı ve 2045'te yapay zeka temelli makinelerle birleşeceği öngörülerini paylaştı. Ayrıca, 2023’te 30 yaşında olan kişilerin ölümsüzlük şansının yüzde 50 olduğunu ve ölen yakınlarımızla sanal gerçeklik gözlükleri aracılığıyla iletişim kurabileceğimizi ifade etti. “Dünya bu noktaya doğru gidiyor. Biraz korkutucu ama yaşam da böyle” diye ekledi.

Yeni yılın ilk neşesi Kuşadası'nda: Meydanlar ışıl ışıl, etkinlikler dolu Yeni yılın ilk neşesi Kuşadası'nda: Meydanlar ışıl ışıl, etkinlikler dolu

Mavi Yaka Mesleklerin Geleceği ve Dijital Dönüşüm

Gelecekte mavi yaka iş gücünün azalacağını ve tüm işlerin robotlar tarafından yapılacağını belirten Manas, "Süper akıllı toplum olmak zorundayız. Yapay zeka ile rekabet edecek altyapı gerekiyor. Oysa dijital dönüşümü bile bu ülke tamamlayamadı," şeklinde konuştu. Ayrıca, tarım sektöründe yaş ortalamasının yüksek olduğunu ve bu kişilerin bilgisayar kullanma yetkinliklerinin yetersiz olduğunu vurguladı. 2025 yılı itibariyle yetkinliklerin değişeceğini, analitik düşünme, inovatif olma, eleştirel düşünme ve stres altında karar verme becerilerinin önem kazanacağını söyledi.

Tarım ve Gıda Sürdürülebilirliği Üzerine Uyarılar

2030'dan sonra yazılımcı ihtiyacının azalacağını belirten Manas, tarım sektöründeki sorunlara dikkat çekti. "Türkiye'nin en büyük sorunu tarım. Çok yakında açlık çekeceğiz. Çiftçiliği öğrenmeliyiz," dedi. Türkiye'nin Gıda Sürdürülebilirlik Endeksinde 67 ülke arasında 58'inci sırada yer aldığını belirten Manas, dikey tarımın önemini vurguladı. Dikey tarımda işletme maliyetlerinin büyük bir kısmının işçilik ve enerjiye dayandığını belirten Manas, Türkiye'nin tarımda daha fazla inovasyon ve teknolojiyi benimsemesi gerektiğini ifade etti. "Bu ülke çok derin bir uykuda. Artık uyanmak zorundayız," şeklinde konuştu.

Kaynak: BÜLTEN