Acıbadem Kayseri Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersin Özaslan, akciğer kanseriyle mücadelede riski azaltmanın ve korunmanın mümkün olduğunu belirtti. Özaslan, akciğer kanserinin en önemli sebebinin sigara içmek olduğunu ifade ederek, “Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigara kullanımına bağlı olarak gelişiyor. Dolayısıyla, bu hastalıktan korunmanın ilk adımı sigarayı bırakmaktır” dedi.

Türkiye'de Akciğer Kanseri Oranı Yüksek

Özaslan, Türkiye’de akciğer kanseri oranının dünya ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu vurguladı ve bunun en büyük sebebinin sigara içme alışkanlığı olduğunu belirtti. Türkiye’de her yıl 40 bin yeni akciğer kanseri vakası görüldüğünü ifade eden Özaslan, “Avrupa’daki erkeklerin yüzde 20’si sigara içerken, Türkiye’de bu oran yüzde 40. Kadınlar için ise dünya ile benzer bir oran var, ancak erkeklerde sigara içme oranı iki kat daha fazla” dedi. Ayrıca, Türkiye’de akciğer kanseri oranının dünya sıralamasında birinci sırada olduğunu belirten Doç. Dr. Özaslan, “2020’den sonra dünya genelinde meme kanseri akciğer kanserini geçmiş olsa da, Türkiye’de akciğer kanseri hala birinci sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.

Sigara Bırakmanın Önemi

Sigaranın akciğer kanserindeki rolü konusunda uyarılarda bulunan Doç. Dr. Özaslan, sigara içmenin kansere yol açtığını herkesin bildiğini ancak bağımlılığın, bu tehlikeyi göz ardı etmelerine neden olduğunu söyledi. “Sigara içenlerin, hastalık teşhisi konduktan sonra sigarayı bırakması gerektiği konusunda da farkındalık az. Ne yazık ki, akciğer kanseri teşhisi konan hastaların çoğu sigarayı bırakmıyor” diyen Özaslan, sigara içmenin kanserin gelişmesine neden olduğunu ve hastaların tedavi sürecini zorlaştırdığını vurguladı.

O kan gruplarına uyarı: Demans riski katlanıyor O kan gruplarına uyarı: Demans riski katlanıyor

Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Akciğer kanserinin en önemli belirtisinin uzun süre geçmeyen öksürük olduğunu belirten Özaslan, hastaların bu tür belirtileri görmezden gelmemeleri gerektiğini söyledi. “Ağızdan kan gelmesi, göğüs ve sırt ağrıları, nefes darlığı gibi belirtiler de ortaya çıkarsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır” diyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Akciğer kanserinin genellikle ileri evrede teşhis edildiğini belirten Özaslan, “Ancak erken teşhis, yaşam kalitesini artırır ve hastaların tedavi süreci daha başarılı olur. Sigara içen ve 50 yaşın üzerindeki kişiler, tarama amacıyla tomografi çektirmelidir” diye konuştu. Erken tespit edilen hastaların çoğu, ameliyatla tamamen iyileşebilir ve kemoterapi gibi tedavilere ihtiyaç duymayabilir.

Yenilikçi Tedavi Yöntemleri

Son yıllarda geliştirilen yenilikçi tedavi yöntemleri sayesinde akciğer kanseri tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Doç. Dr. Özaslan, özellikle 2010 sonrası kullanılan akıllı ilaçlar ve 2015 sonrası uygulamaya giren immünoterapinin umut verici sonuçlar doğurduğunu söyledi. “İmmünoterapinin etkisiyle, 5 yıllık yaşam oranları yüzde 5’ten yüzde 25-30’a kadar çıkabilmektedir” diyen Özaslan, bu tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam süresini uzatmasının yanı sıra bazı hastalarda tamamen iyileşmeye de yol açtığını belirtti.

Sonuç Olarak

Akciğer kanseriyle mücadelede sigara içmemenin ve erken teşhisin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ersin Özaslan, hastalığın sinsi bir şekilde ilerleyebileceğini ancak doğru tedavi ve erken müdahale ile tedavi şansının arttığını vurguladı. Bu nedenle, özellikle sigara içenlerin düzenli sağlık taramalarını ihmal etmemeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: İHA