İl ve ilçe tarım müdürlükleri, bölgede artan Akdeniz Meyve Sineği popülasyonuyla mücadele etmek için toplu ilaçlama kampanyaları başlattı. Uzmanlar, üreticilerin bahçelerinde erken tedbirler alması ve düzenli kontrol yapması gerektiğini vurgulayarak uyarılarda bulundu.

Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, bu yılın sıcak hava koşulları ve Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili olarak, normalde beklenen kış şartlarının oluşmamasının zararlı böceklerin yaşam döngüsünü olumsuz etkilemediğini belirtti. Kurtaran, özellikle narenciye ağaçlarının meyvelerinin dalında kaldığı ve dökülmediği durumlarda sinek populasyonunun artış gösterdiğini ifade etti. Akdeniz Meyve Sineği’nin bölgedeki tüm meyve ve sebzelere zarar veren bir tür olduğunu vurgulayan Kurtaran, ilçe tarım müdürlükleri ile yapılan işbirliği sayesinde erken müdahalelerle sorunun kontrol altına alınabileceğini dile getirdi.

Yapı Kredi ve Step'ten sürdürülebilirlik için güçlü adım: 1 milyon üye erişildi Yapı Kredi ve Step'ten sürdürülebilirlik için güçlü adım: 1 milyon üye erişildi

Kurtaran, kimyasal ve kültürel mücadele yöntemlerinin yanı sıra ağaçlarda kısmi dal ilaçlamaları ve tuzaklarla da mücadele edilebileceğini belirtti. Devlet desteğiyle üreticilere sunulan bu tuzakların üniversiteler ve araştırma enstitülerinde geliştirilerek daha uygun maliyetle üretilebileceğine dikkat çekti. Sıcak hava koşullarının sineklerin hızlı çoğalmasına yol açtığını söyleyen Kurtaran, üreticilerin ilçe tarım müdürlükleriyle işbirliği içinde erken önlemler almasının mücadelenin daha etkili olmasını sağlayacağını vurguladı.

Kaynak: İHA