Dünya

ABD İstihbaratından “Dış Güçler” uyarısı: Seçimleri hedef alıyorlar

ABD İstihbaratı, Çin ve Rusya’yı işaret ederek, ülkedeki seçimlerde dezenformasyon oluşturmaya çalıştıklarını duyurdu.

Abone Ol

ABD istihbarat yetkilileri, Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu bazı dış güçlerin yaklaşan başkanlık seçimleri ile Temsilciler Meclisi ve Senato seçimlerini hedef aldığı konusunda uyarıda bulundu. Yapılan açıklamalarda, bu ülkelerin liderlerinin, Amerikan siyasi sistemini analiz ederek, bu yılki seçimlerin dezenformasyon için uygun bir zemin oluşturduğunu belirledikleri ifade edildi.

İstihbarat yetkilileri, Rusya ve Çin gibi dış güçlerin, başkan ve eyalet seçimleri de dahil olmak üzere birçok seçim kampanyasına yönelik etki operasyonları başlattığını vurguladı. Ancak, hangi adayların hedef alındığı konusunda net bir bilgi verilmedi. Bununla birlikte, Kremlin’in, Ukrayna’yı destekleyen Demokrat adaylara ve belirli Cumhuriyetçilere zarar verme amacında olduğu düşünülüyor.

Putin Trump’ı mı destekliyor?

Rusya'nın seçimlere yönelik tutumuna dikkat çeken yetkililer, Moskova’nın, Ukrayna ve NATO’yu eleştirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i öven Donald Trump’ı desteklediğine dair bir görüş bulunduğunu dile getirdi. Öte yandan, Çin’in de Tayvan’a destek gibi kritik konularda iki partiden adayları hedef aldığı belirtildi. Çin'in dezenformasyon ajanslarının, "onlarca" seçim yarışında adaylara odaklandığı ifade edildi.

İstihbarat uzmanları, Çin’in Donald Trump ile Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasındaki yarışta tarafsız kaldığına dair değerlendirmelerde bulundu. İran’ın ise Trump’ın yeniden seçilmesine karşı olduğu ve eski başkanın Washington ile Tahran arasındaki gerilimi artırma ihtimalinin daha yüksek olduğuna inandıkları ifade edildi.

Küçük ülkeler de devrede!

Diğer küçük ülkelerin de kendi etki operasyonlarını yürütme çabasında olabileceğine dikkat çekilirken, Küba hükümetinin, ABD’deki çıkarlarını destekleyen adaylara destek verme çabasında olduğu belirtildi.

Söz konusu dezenformasyon ve etki operasyonlarının, seçmenleri belirli adaylar, konular veya yarışlar hakkında yanıltıcı bilgilerle yönlendirmek amacıyla yanlış veya abartılı iddiaları ve propagandayı içerdiği kaydedildi. Ayrıca, bu tür girişimlerin, seçmenlere seçim prosedürleri hakkında yanlış bilgi verme ya da gözdağı verme amacı taşıyan sosyal medya paylaşımlarını ve diğer dijital içerikleri de kapsayabileceği ifade edildi.

Ulusal güvenlik yetkilileri, 2024 seçimlerine yönelik siber saldırılar ve bölücülüğü körükleyen etki operasyonlarının kritik tehditler arasında yer aldığına dikkat çekti. ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı Direktörü Jen Easterly, geçtiğimiz hafta Associated Press’e yaptığı açıklamada, yabancı düşmanların seçim sonuçlarını değiştirmesinin mümkün olmadığını ifade etti.