Mersin’in 9 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Yumuktepe Höyüğü'nde, bu yıl başlatılan kazı çalışmaları önemli bulgular sundu. İtalya'nın Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Giulio Palumbi'nin başkanlığında yürütülen kazılar, höyüğün tarihini daha da derinleştirecek buluntular sağladı.

Kazılar, höyüğün üç farklı noktasında devam ederken, bu yıl dikkat çeken bulgular arasında Hitit dönemine ait sur izleri bulunuyor. Prof. Dr. Giulio Palumbi, kazılar sırasında Orta Çağ'a ait büyük bir taş temel ve Hitit dönemine ait büyük bir kerpiç duvar bulduklarını belirtti. "Bu kerpiç duvarının büyük ihtimalle Hitit yerleşimi sur duvarı olduğunu düşünüyoruz," dedi. Palumbi, kazı çalışmalarında ayrıca Demir Çağı, Hitit Çağı ve Geç Kalkolitik dönem tabakalarına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kazı Başkan Yardımcısı Tülay Özaydın, Orta Demir Çağ tabakasında yaptıkları çalışmalarda, milattan önce birinci binde yaşamış Demir Çağ yerleşimlerinin erken dönemlerine dair bulgulara ulaştıklarını söyledi. Özaydın, “Bulduğumuz konsantrik bezemeli, Kıbrıs etkili kapalı kabın parçası, Demir Çağ stratigrafisini belirlememize yardımcı olacak” dedi. Bu bulguların milattan önce 8. ve 7. yüzyıllara tarihlendiğini belirten Özaydın, bu dönemde deniz ticareti ve kozmopolit yerleşimlerle ilgili bilgi edinmeye çalıştıklarını ekledi.

Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Özlem Aytek ise Yumuktepe Höyüğü'nün en erken tabakalarının olduğu bölgedeki çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Aytek, "Bu alan milattan önce 6500’e tarihleniyor. Mimari anlamda çok sayıda yenileme evresi ve çoklu alan kullanımı görüyoruz. Siloların içindeki botanik kalıntılar, özellikle mercimek gibi buluntular, bu bölgenin erken yerleşik yaşamı hakkında bilgi veriyor," şeklinde konuştu. Aytek, bu seneki çalışmalarında alanı genişleterek daha fazla bilgi elde etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Çeşme, Yunanistan’ı tahtından edecek Çeşme, Yunanistan’ı tahtından edecek

Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarının 5 Ekim'e kadar devam etmesi planlanıyor. Kazılar, höyüğün tarihini aydınlatmaya yönelik önemli veriler sağlamaya devam edecek.

Kaynak: İHA