Aksaray'da bulunan ve 800 yıl önce Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen Eğri Minare, günümüzde de ihtişamıyla dikkat çekiyor. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad zamanında, Horasan harcı ve kırmızı tuğlalar kullanılarak yapılan minare, yanındaki ırmağın ters istikametine eğik bir şekilde inşa edildi. Geçmişte büyük sel felaketlerine maruz kalan Eğri Minare, 1863'teki selde çevresindeki cami ve köprüler yıkılırken sapasağlam kalmayı başardı.

Eğri Minare

Gönül Dağı dizisinin yeni bölümünde neler olacak? | 12 Ekim TRT yayın akışı Gönül Dağı dizisinin yeni bölümünde neler olacak? | 12 Ekim TRT yayın akışı

Tarihçi Mustafa Fırat Gül, Eğri Minare’nin tarihçesi ve yapılışı hakkında bilgiler vererek, "Eğri Minare, Anadolu Selçuklu Devleti'nin Aksaray'daki en önemli eserlerinden biridir. Yaklaşık 31 metre yüksekliğindeki bu yapının eğik yapılıp yapılmadığı hala bilinmemekte. Dünyanın en eğik yapılarından biri olan Pisa Kulesi ile benzerlik gösteriyor. Ancak 2006 yılında yapılan sondaj çalışmaları, Eğri Minare’nin sonradan eğilmediğini gösteriyor; ya baştan eğik yapıldı ya da başka bir durum söz konusu" dedi.

Eğri Minare2

Aksaray'da 1863 yılında yaşanan büyük sel felaketinin önemine de dikkat çeken Gül, "Bu felakette Eğri Minare’nin yanında bulunan cami yıkılırken, minare dimdik ayakta kaldı. Bu durum, Eğri Minare'nin dayanıklılığını gözler önüne seriyor. Ayrıca, minarenin külah kısmı 1895-1920 yılları arasında kaybolmuş, daha sonra tamir edilmiştir" ifadelerini kullandı. 800 yıl boyunca ayakta kalan Eğri Minare, tarihi ve mimari değeriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Kaynak: İHA