Video Haber

2750 Yıllık Homeros tarifi: Truva Ören Yeri'nden Teleme çıktı

anakkale'nin Tevfikiye Köyü'nde bulunan Truva Ören Yeri'nde yapılan araştırmada, Homeros'un 2750 yıl önce yazdığı İlyada Destanı'ndaki ‘Teleme’ tarifi gün yüzüne çıktı. Keçi sütü ve incir sütü karıştırılarak yapılan geleneksel çoban aşı, bilimsel olarak da doğrulandı

Loading...

Abone Ol

Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü sınırlarında yer alan ve 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Truva Ören Yeri'nde gerçekleştirilen araştırmalar, Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği ‘Teleme’ adlı çoban aşının tarifini ortaya çıkardı. İlyada Destanı'nda ‘Teleme’nin tarifine, “Ak sütle incir özü karıştırılır da hani, çarçabuk koyulaşıverir sulu süt, mayalanı verir göz önünde” şeklinde yer veriliyor.

Troya Müze Müdürlüğü'nün yürüttüğü araştırmada, keçi sütü ve incir sütü karıştırılarak yapılan ‘Teleme’ uygulamalı olarak hazırlandı. Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, keçi sütü ve incir sütü karışımının yaklaşık 5 dakika içinde yoğurt kıvamına geldiğini belirtti. Gölcük, “Homeros’un İlyada'sında gastronomiye dair önemli bir detay bulduk. İncir sütüyle sütün mayalanıp mayalanamayacağını araştırdık ve bu tarife şaşırdık. Anadolu’daki yörükler arasında benzer bir ürün olan ‘Teleme’nin, Homeros’un tarif ettiği çoban aşı olduğunu gördük” dedi.

Araştırmalar sonucu, keçi sütü ve incir sütü karıştırıldığında hızlı bir mayalanma gerçekleştiği ve bunun Homeros'un tarifine uygun olduğunu ifade eden Gölcük, bu bilginin batıda bilinmediğini belirtti. Ayrıca, inek sütü ile bu tarifin uygulanamadığını vurgulayan Gölcük, Çanakkale'nin ve çevresinin keçi sütü üretiminde ne kadar etkili olduğunu ve bu bölgenin belki de Anadolu'da ‘Teleme’yi ilk üreten yerlerden biri olabileceğini söyledi.

Gölcük, “Homeros’un tarifini Anadolu gastronomisine tanıtmak ve restoranlarda sunmak istiyoruz. Bu keşif, sadece sütün ve incirin karışımının ötesinde bir kültürel bağ olduğunu gösteriyor” diye ekledi.