2025 yılının ilk 6 ayında memur ve emekli maaşlarına yapılan zamlı artışlar açıklanırken, kamu çalışanlarının refah payı talep ettiği gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, maaş artışlarının yetersiz olduğunu belirterek, ek zam ve refah payı talep etti. Peki, memur maaşlarına refah payı eklenip eklenmeyecek? İşte detaylar.

Volkswagen'in 2024 satışları Çin'deki rekabet nedeniyle düştü Volkswagen'in 2024 satışları Çin'deki rekabet nedeniyle düştü

MEMURLARIN REFAH PAYI TALEPLERİ

Memurlar, 2025 yılı için yapılan enflasyon artışının yeterli olmadığını ve maaşlarında ek bir iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye Kamu-Sen, memur maaşlarının yeniden değerleme oranına göre güncellenmesini ve üzerine refah payı eklenerek gerçek anlamda bir maaş artışı sağlanmasını istedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde yapılan açıklamalarda, memurların gelir vergisi diliminin de sabitlenmesi talep edildi.

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci, "Memur ve emekli maaşlarının yeniden değerleme oranına güncellenmesini, üzerine refah payı eklenerek gerçek anlamda bir zamma kavuşturulmasını talep ediyoruz" dedi.

MEMUR-SEN’İN REFAH PAYI TALEBİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da refah payı talebini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a iletti. Yalçın, kamu görevlilerinin gelir kayıplarını telafi etmek için 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 15 maaş artışı ve yüzde 10 refah payı talep etti. Yalçın, "Kamu görevlilerimizin kayıplarının telafisi için refah payı iyileştirmesi istiyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

HAK-İŞ’TEN VERGİ SİSTEMİNE ELEŞTİRİLER

Konya’da konuşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, vergi sistemine yönelik eleştirilerde bulundu. Arslan, "Çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi alınan bir adaletsiz vergi sistemiyle karşı karşıyayız. Türkiye, hakkaniyetli adil bir vergi sistemini acilen inşa etmek zorunda" diyerek, vergi adaletsizliğine dikkat çekti.

REFAH PAYI NEDİR?

Refah payı, işveren tarafından çalışanların maaşlarına ek olarak yapılan ödemelerdir ve genellikle ekonomik koşullara bağlı olarak belirlenir. Bu ödeme, işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmek amacı taşır ve maaşlarının üstüne ilave olarak yapılır. Refah payı, yasal bir zorunluluk değildir, ancak bazı sektörlerde, toplu iş sözleşmeleri veya bireysel iş sözleşmeleri aracılığıyla sağlanabilir.

NTV

Kaynak: Haber Merkezi