Eğitim

2024 YKS sonuçlarına göre tercih süreci başladı: Adaylara tavsiyeler

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandıktan sonra, 2 milyon 819 bin 362 aday, 1 milyon 58 bin 345 kontenjanlı yükseköğretim kurumları için tercih yapmak için süreç başladı. Psikolojik danışman Esra Bulut, adaylara sıralama ve tercih yaparken dikkat edilmesi gereken stratejiler konusunda tavsiyelerde bulundu

Abone Ol

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının 17 Temmuz'da açıklanmasının ardından, 2 milyon 819 bin 362 adayın tercih dönemine odaklandığı bildirildi. ÖSYM'nin belirlediği takvime göre, adaylar 1 milyon 58 bin 345 kontenjanlı yükseköğretim kurumları için tercihlerini 2 Ağustos saat 23.59'a kadar yapabilecekler.

Tercih sürecinde adaylara önemli tavsiyelerde bulunan Psikolojik Danışman Esra Bulut, sıralamanın tercihlerde büyük etkiye sahip olduğunu belirtti. Adayların tercih yaparken sıralama, tercih edilecek bölümün taban puanları ve coğrafi faktörler gibi çeşitli faktörleri dikkate almaları gerektiğini vurguladı. Bulut, özellikle ilk beş tercihin, adayların sıralamalarının bir üstü olan yerler olmasının avantaj sağlayabileceğini ifade etti.

Adayların sadece kendi puanlarına uygun yerleri değil, aynı zamanda güvenli tercihler olarak nitelendirilen puanlarına yakın yerleri de tercih etmeleri gerektiğini belirten Bulut, "Geriye kalan tercihlerde kendi puanlarının altındaki yerleri yazarak açıkta kalmamalarını sağlayabilirler" dedi. Ancak Bulut, adayların tüm 24 tercihi doldurmak zorunda olmadıklarını, istedikleri sayıda tercih yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

Tıp, diş hekimliği, hukuk gibi bazı bölümlerde belirli sıralama şartlarının bulunduğunu da hatırlatan Bulut, adayların tercih yaparken bu kriterlere dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Son olarak, adayların tercih yaparken şehrin imkanları, yurt olanakları ve üniversiteye ulaşım gibi konuları da göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirten Bulut, bu faktörlerin de tercihlerinde önemli rol oynayabileceğini dile getirdi.