Kültür-sanat

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi: Han Kang

2024 Nobel Edebiyat Ödülü, "şiirsel düzyazısı nedeniyle" Güney Koreli yazar Han Kang'a verildi. Han, "The Vegetarian" gibi eserleriyle tanınırken, insan yaşamının kırılganlığını ve tarihsel travmaları derinlemesine ele almasıyla dikkat çekiyor

Abone Ol

2024 Nobel Edebiyat Ödülü, Güney Koreli yazar Han Kang'a, "şiirsel düzyazısı nedeniyle" verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklanan ödül, Han'ın tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan eserlerine atıfta bulunuyor.

Han Kang, "The Vegetarian," "The White Book," "Human Acts," ve "Greek Lessons" gibi dünya çapında tanınan romanların yazarıdır.
 

HAN KANG KİMDİR?

1970 yılında Gwangju'da doğan Han Kang, 10 yaşında ailesiyle birlikte Seul'un Suyuri bölgesine taşındı. Güney Kore'nin önde gelen üniversitelerinden Yonsei Üniversitesi'nde Kore Dili ve Edebiyatı okudu. Edebiyat kariyerine 1993 yılında "Edebiyat ve Toplum" dergisinde yayımladığı beş şiirle başladı. 1994 yılında "Kırmızı Çapa" ile Seul Shinmun Bahar Edebiyat Yarışması'nı kazandı ve romancılık yolculuğu böylece başladı.

İlk kısa öykü derlemesini 1995 yılında "Yeosu" ismiyle yayımlayan Han, 1998'de Iowa Üniversitesi'nin Uluslararası Yazarlık Programı'na katıldı. Kısa öykü ve şiir derlemeleriyle pek çok ulusal ve uluslararası ödül kazanmış bir yazar olarak tanınmaktadır.

Han Kang'ın eserlerinde genellikle ataerkillik, şiddet, keder ve insanlık temaları işlenmektedir. 2007'de kaleme aldığı "The Vegetarian" romanı, 2016 yılında Uluslararası Man Booker Ödülü'nü kazanmasını sağladı.

Yazar, İtalya, İspanya ve Fransa'da da çeşitli edebiyat ödülleri almış olup, 2019'da Norveç'teki "Geleceğin Kütüphanesi" projesi için 5. yazar olarak seçildi. Bu kapsamda "Dear Son, My Beloved" adlı romanı, 2114'te yayınlanmak üzere Oslo'daki Deichman Kütüphanesi'nde saklanacaktır.

Han Kang’ın "Vejetaryen" ve "Çocuk Geliyor" isimli romanları Türkçe'ye de çevrilmiştir.