Genel

2024 Kurban Bayramı arefesi ne zaman? Arefe günü oruç tutmanın fazileti nedir?

Abone Ol

Arefe günü oruç tutmak, İslam dininde büyük bir fazilete sahiptir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Arefe günü oruç tutmanın, önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını ümit ettiğini ifade etmiştir. Bu konuda Müslim'de geçen bir hadis şöyledir:

“Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162])

Ancak, Arafat'ta hac vazifesini yerine getirenlerin Arefe günü oruç tutmaları, yapacakları ibadetleri aksatmamak ve halsiz düşmemek adına önerilmez. Bu konuda Ebû Dâvûd ve İbn Mâce'de geçen hadisler, hacda olanların oruç tutmamalarının daha uygun olduğunu belirtir:

“Hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 63 [2440]; İbn Mâce, Sıyâm, 40 [1732])

ZİLHİCCE'NİN İLK DOKUZ GÜNÜ ORUÇ

Zilhicce ayının ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. Bu günlerde oruç tutmak isteyenler, tüm günleri veya bazılarını oruçlu geçirebilirler. Bu günlerde tutulan oruçlar, kişinin manevi olarak kendini daha iyi hissetmesine ve Allah'a yakınlaşmasına vesile olabilir.

2024 yılında Arefe günü 15 Haziran Cumartesi günü, Kurban Bayramı ise 16 Haziran Pazar günü başlayacaktır. Arefe günü oruç tutmak, İslam dininde önemli bir ibadet olup, önceki ve sonraki yılın günahlarına kefaret olacağına inanılır. Ancak, hacda olanların ibadetlerini aksatmamak adına bugünü oruçsuz geçirmeleri tavsiye edilmektedir.