Emeklilik sistemi üzerindeki tartışmalar ve değişiklik beklentileri, 2024 yılına girerken yeniden alevlendi. Emeklilik yaşı yükselecek mi, prim gün sayısı kaç olacak? Bu sorular, Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi için büyük önem taşıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeni emeklilik sisteminin hem prim miktarını hem de emeklilik yaşını esas alacağını belirtti.

Yeni Emeklilik Sistemi Nasıllık Olacak?

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre, 2025 yılı programında emeklilik yaşının, doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışa uyumlu olarak otomatik ayarlanacağı ifade edildi. Bu durum, 2000’li yıllardaki sosyal güvenlik revizyonuna göre yaşam süresinin artmış olması nedeniyle emeklilik yaşının da artacağı anlamına geliyor.

Yaşam Süresi Arttı

Resmi Gazete’de yayımlanan 2025 yılı programında sosyal güvenliğe özel önem verileceği vurgulandı. İlk bölümde SGK’nın gelir ve gider dengesi, ikinci bölümde ise sosyal güvenlik için atılacak adımlar üzerinde duruldu. Programda, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik yaşı gözden geçirileceği belirtildi.

Programın "Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı" bölümünde, “doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına” ilişkin çalışmalar yapılacağı kaydedildi. Bu süreç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülecek.

Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Ne Olacak?

Fırıncılar açıkladı: Ekmeğe zam gelecek mi? Fırıncılar açıkladı: Ekmeğe zam gelecek mi?

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde doğuşta beklenen yaşam süresi ortalama 77.3 yıl olarak hesaplanıyor. Bu süre erkeklerde 74.7, kadınlarda ise 80 yıl. 2000’li yıllarda emekli yaşının yeniden belirlendiği dönemde, ortalama yaşam beklentisi 68 yıl olarak belirlenmişti.

Emeklilik Sistemi Değişecek Mi?

Abdullah Güler, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: “Hem prim miktarını esas alacak, hem yaşı esas alacak ve ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmemiz lazım.” Güler, Türkiye’deki emekli-çalışan oranının Avrupa ülkelerine göre oldukça düşük olduğunu belirterek, “Dünyada 3-4 çalışana karşılık bir emeklinin, Türkiye’de ise 2 çalışana karşı bir emekli var” dedi.

Kaynak: HÜRRİYET