Yarın, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında 2024-2025 eğitim-öğretim yılı "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi" temasıyla açılış dersiyle başlayacak. Yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, 74 bine yakın okul ve 750 bine yakın derslikte yeni döneme adım atacak.

Yeni eğitim yılıyla birlikte, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 2-3 Eylül'de uyum eğitimi düzenlendi. Ortaokula geçecek öğrenciler için ise bu hafta rehberlik çalışmaları yapılacak.

Bu yıl, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde, müfredatta önemli değişiklikler uygulanacak. Anasınıfı ile 1, 5 ve 9. sınıflarda ilk kez hayata geçirilecek yeni müfredat, ders içeriklerini yüzde 35 oranında sadeleştirecek. Ayrıca, "beceri örgüsü" temelli ders kitapları ile karekodlar, animasyonlar, dijital tarih ve artırılmış gerçeklik gibi yenilikler sunulacak. Ücretsiz ders kitapları da öğrencilere ulaştırıldı.

Mesleki ve teknik eğitim alanında önemli adımlar atılacak. Ortaokullarda zanaat atölyeleri oluşturulacak ve meslek ortaokulları açılacak. Ayrıca, spor alanında erken yaşta yeteneklerin keşfedilmesi amacıyla 9 ilde spor ortaokulları kurulacak.

Velilerle okul işbirliğini güçlendirmek için "Velivizyon" platformu devreye alınacak. Ortak sınav uygulamaları genişletilecek ve sınıf annesi uygulamasına bu yıl da izin verilmeyecek. Ayrıca, okulda cep telefonu kullanımı yasak olacak.

Türkiye’nin sağlıkta öncü üniversitesi: Ege Üniversitesi Türkiye’nin sağlıkta öncü üniversitesi: Ege Üniversitesi

Eğitim-öğretim yılı boyunca çevre bilincini artırmak amacıyla okullar, enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamalarla "yeşil bayrak"la ödüllendirilecek. Öğrenciler, ağaç dikecek ve bakımını yapacak. Su tasarrufu ve atık yönetimi konularında eğitimler verilecek.

İlk ara tatil 11-15 Kasım 2024 tarihlerinde yapılacak. Eğitim dönemi, 17 Ocak 2025’te sona erecek ve yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2025 arasında olacak. İkinci dönem 3 Şubat 2025’te başlayacak ve 20 Haziran 2025’te tamamlanacak. İkinci dönem ara tatili ise 31 Mart-4 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA