Türkiye'de yaban hayvanlarının avlanma yönetmelikleri, biyolojik döngülerine ve iklimsel koşullara göre belirlenen bölgesel farklılıkları dikkate alarak güncellendi. Buna göre, bıldırcın ve üveyik avı 10 Ağustos'ta Ege ve Marmara bölgelerinde başlarken, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde 24 Ağustos, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 31 Ağustos'ta avlanmaya izin verilecek ve 1 Aralık'a kadar sürecek.

Kum kekliği, kınalı keklik ve çilkeklik avı ise bölgelere göre farklı tarihlerde başlayacak olup, 26 Ekim ve 30 Ekim tarihlerinde başlayan avlanma süreci, 19 Ocak ve 26 Ocak 2025 tarihlerinde sona erecek şekilde planlandı.

Diğer taraftan, sakar meke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç, kaşıkgaga ve çulluk gibi türlerin avı ise 19 Ekim ve 26 Ekim tarihlerinde başlayacak ve 2 Mart 2025 tarihinde sona erecek.

Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlarla görülecek Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlarla görülecek

Yaban tavşanı ve tilki avı 12 Ekim 2024 tarihinde başlayacak ve 26 Ocak 2025 tarihinde sona erecekken, yaban domuzu ve çakal avı 10 Ağustos 2024 tarihinde başlayacak ve 16 Şubat 2025 tarihine kadar devam edecek.

Avlanma sırasında belirli kurallar ve sınırlamalar da getirilmiştir. Örneğin, bir avcı gün içinde 10'dan fazla bıldırcın, 3'ten fazla üveyik, kara tavuk, öter ardıç ve sakarca, 6'dan fazla tahtalı, kaya güvercini, 5'ten fazla çulluk, 15'ten fazla saksağan, 4'ten fazla sakar meke avlayamayacak şekilde limitler belirlenmiştir. Ayrıca, avlanmada zehirli veya uyuşturucu yem ve ilaç gibi malzemelerin kullanılması kesinlikle yasaktır.

Yasal düzenlemelere uymayan avcılarla ilgili olarak ise yasal işlem yapılacağı belirtilmiştir. Bu düzenlemelerin, yaban hayatının korunması ve sürdürülebilir avlanma pratiğinin sağlanması amacıyla önem taşıdığı vurgulanmaktadır.

Kaynak: AA