Usta sanatçı Ayla Erduran hayatını kaybetti I Veda töreni detayları açıklandı Usta sanatçı Ayla Erduran hayatını kaybetti I Veda töreni detayları açıklandı

Sivas'ın tarihi zenginlikleri arasında yer alan ve Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen 2 bin yıllık mozaik, Gürün ilçesinin Tepecik köyünde bir ahırın zemininde yıllardır bekliyor. 2002 yılında keşfedilen mozaik, Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlanırken, eksik kalan parçası ise halen çıkarılmayı bekliyor.

Gürün Tepecik Mozaiği (3)

Gürün ilçesinde bir vatandaşa ait ahırda bulunan mozaik, 2002 yılında fark edilerek arkeolojik çalışmalara konu olmuştu. Sivas Arkeoloji Müzesi ve Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Restorasyon Merkezi ekiplerinin gerçekleştirdiği hummalı çalışmalar sonucunda mozaikin bir kısmı 2009'da çıkarılarak sergilenmeye başlandı. Ancak mozağin büyük bir kısmı, bulunduğu ahırın zemininde kaldı. O zamandan bu yana ahırdaki eser, 22 yıldır çıkarılmayı bekliyor.

Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş, mozaikle ilgili yaptığı açıklamada, eserin Roma Dönemi'ne ait olduğunu ve milattan önce 30 ile milattan sonra 395 yılları arasında tarihlendirildiğini söyledi. Mozaik, yaklaşık 18 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve üzerinde çeşitli hayvan figürleri ile geometrik tasvirler bulunuyor. Budaktaş, mozaikteki hayvan figürlerinin Gürün'ün Gökpınar Gölü ve çevresindeki doğal yaşamı yansıttığını belirtti.

Gürün Tepecik Mozaiği (1)

Mozaiğin bordüründe baklava dilimi şekilleri yer alırken, bu alanlarda dört yapraklı bitkisel motifler de bulunuyor. Ana kompozisyon ise, sıralı bir şekilde keklik, ördek, ibibik ve hindiden oluşan hayvan tasvirlerinden oluşuyor. Bu figürlerin yanı sıra, geometrik ve bitkisel motifler de mozaikte yer almakta. Sivas Arkeoloji Müzesi'ne kazandırılan mozaik, ziyaretçilere tarihsel bir yolculuk sunarken, ahırdaki kalan parça ise hâlâ çıkarılmayı bekliyor. Ahırın ve çevresinin sit alanı ilan edilmesinin ardından, mozaikle ilgili uzun süren bir hukuk mücadelesi yaşandı. Bu süreç, mozaikin eksik kalan kısmının çıkarılmasını engelledi. Ancak, uzmanlar ve yetkililer, bu parçasının da gün yüzüne çıkarılması ve müzede sergilenmesi gerektiğini vurguluyor.

Yunus Budaktaş, "Hukuki süreçlerin tamamlanmasının ardından, mozaikin eksik kalan kısımlarının Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmesi planlanıyor. Bu eser, tarih severler için büyük bir kültürel zenginlik sunacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA