Havaların ısınmasıyla birlikte bütçesi olanlar bir yerlere seyahat etmek için plan yapmaya başladı. Özellikle hafta sonlarında büyük şehirleri turistik noktalara bağlayan güzergahlarda trafik yoğunluğu yaşanıyor.

Ülkenin bir türlü içerisinden çıkamadığı ekonomik belirsizlikler ve seçim ortamının yaşattığı gerginlikler toplumsal hafıza olarak hepimizi yıprattı. Bu nedenle bu yıl erken rezervasyon sisteminden yararlananların sayısında ciddi anlamda patlama yaşanıyor.

Yaz döneminde belirli destinasyonlarda konaklama alternatifi bulmanın zorlaşacağı tahmin ediliyor. Yüksek tatil sezonunda konaklama konusunda kendi bütçesini ayarlayamayanlar ise bu yıl da geçen yıl da olduğu gibi karavan ve kamp turizmine yönelecek gibi görünüyor.

Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin potansiyelinin farkına varanlar ise erişilebilir karavan park ya da organize kamp alanları konusunda alt yapı yatırımlarına özen gösteriyor.

Son dönemde İzmir kent merkezinde birçok ana arter ve sahil şeridinde yaşanan karavan istilasının en güzel çözümü de karavan kitlesine altyapısı organize, sistemli bir şekilde işletime açılacak karavan parkları olabilir.

Bir dönem Karaburun’un artan karavan turizm pazarından kendine pay alabilmek adına girişimde bulunduğu karavan parkı konusunda geçen yıllara rağmen bir gelişme gösterilemedi diye biliyorum.

İzmir’de ve Türkiye’de var olan bu sorunun yapıcı ve işlevsel bir biçimde çözümü için ilgili bakanlıklar düzeyinde karar alınması ve yerel yönetimlere uygun koşullarda arazi tahsisi yapılması gerekiyor.

Geçen hafta 484. Uluslararası Mesir Macunu Festivali için Manisa’daydım. Akabinde zeytin diyarı Akhisar’a uğradım. Akhisar ve çevre ilçelerin sosyalleşme, soluk alma merkezi olarak bilinen Gölet Alanı’na da gittim.

Güzel havanın tadını çıkarmak isteyen gençler, ailelerin doldurduğu gölet alanının yanı başında Akhisar Belediyesi tarafından açılan karavan parkını da ziyaret etme şansım oldu.

Elektrik ve su altyapısı, tuvaletler, duşlar, karavanların düzen içerisinde sıralandığı alanda Türkiye’nin farklı illerinden gelen araçların yanı sıra Ukrayna, Bulgaristan ve farklı Avrupa ülkelerinden karavanları da görünce aşırı mutlu oldum.

KARAVAN PARK

Akhisar Belediyesi’nin 24 saat güvenlik desteği verdiği alanın ilk 24 saatlik kullanım bedeli yok. İkinci günden itibaren ise günlük 200 TL ücret alınıyor. 

Akhisar Belediyesi’nin Karavan Parkı’nı aylık kullanmak için ise 2 bin TL alınıyor, karavanını güvenli alanda bırakmak isteyen ancak konaklamak istemeyenler için ise aylık otopark ücreti olarak bin TL alınıyor.

Alanda vatandaşlara yardımcı olan güvenlik görevlileriyle yaptığım kısa sohbette özellikle dünya turuna çıkan Avrupalı karavancıların Akhisar’da sık sık konakladıklarını öğrendim. 

Karavan grupları ve sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımlarda Akhisar’daki bu imkanın olduğu yönündeki paylaşımlar ise kentin kendi reklamının farklı kanallarda yapılmasına neden olmuş.

Yerelde yapılan bu hizmetin etkilerinin uluslararası arenada duyulması, karavan ve doğayla iç içe turizmin yükselişte olduğu bu dönemde çok önemli. Akhisar’ın başardığı bu iyi örneğin tüm Türkiye’ye yayılması ümidiyle.